Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chtějí aktivistky MeToo „řezat“ mužům hlavy?

Před budovou Nejvyššího soudu v New Yorku odhalily aktivistky MeToo sochu Medusy držící v ruce uříznutou hlavu Persea. Má prý jít o symbol spravedlnosti. Podle mne je to spíš doklad jejich pomýleného chápání tohoto pojmu.

Zprávu o odhalení sochy si můžete přečíst zde. Má jít o určitou protiváhu ke slavné soše Persea držícího v ruce useknutou hlavu Medusy, kterou můžete vidět v italské Florencii (zde). Odkazuje na notoricky známou řeckou báji. Ta líčí Medusu jako nestvůru s tělem hada, obličejem ženy, tesáky místo zubů a hady místo vlasů. Každý, kdo na ni pohlédl přímo, zkameněl hrůzou. Přemohl ji až Perseus. Ten využil svého štítu jako zrcadla, nasadil si přilbu, která jej činila neviditelným, nepozorovaně se k ní přiblížil a useknul jí hlavu. Tu pak triumfálně zvedl do výše, což je právě moment, který znázorňuje socha ve Florencii. Na ní je Perseus pochopitelně bez přilby. Jinak by totiž nebyl vidět.

Aby však byla legenda kompletní, je třeba připomenout také to, kde se Medusa vlastně vzala. Původně to byla krásná mladá žena, která byla kněžkou bohyně Athény. Jako taková si musela uchovat svoje panenství a čistotu. S Athénou se ovšem nesnášel bůh Poseidon. A tak aby ji potupil, Medusu na schodech Athénina chrámu znásilnil. Ta sice prosila svoji bohyni a paní o odpuštění, jenomže tu celé to ponížení a znesvěcení její svatyně pořádně namíchlo. A protože na kolegu boha nemohla, vylila si zlost na své nebohé kněžce, kterou proklela, a aby ji už žádný muž nechtěl, proměnila ji v obludu. V této podobě ji pak odeslala na vzdálený ostrov (zde). Medusa měla zkrátka smutný osud. Ničím se neprovinila, naopak byla obětí znásilnění, a přesto byla krutě potrestána.

Právě tato křivda vedla aktivistky MeToo k tomu, aby si ji vybraly jako symbol „spravedlivé“ odplaty vůči mužům. A do tohoto obrazu jim úplně přesně zapadla její socha s useknutou Perseovou hlavou, kterou vytvořil již v roce 2008 argentinský umělec s italskými kořeny Luciano Garbati. Tedy dávno před vznikem hnutí MeToo. Tím, že ji umístily před budovu Nejvyššího soudu v New Yorku pak chtěly dát nejspíš najevo, jaké rozsudky ve sporech týkajících se sexuálních deliktů očekávají. Chtějí zkrátka, aby „padaly hlavy“ obviněných mužů.

Představovat blíže hnutí MeToo by bylo nošením dříví do lesa, nebo spíše sov do Athén (když už je řeč o řecké mytologii). Původní pozitivní záměr bojovat proti páchání sexuálního násilí na ženách se zvrhnul v sérii kauz, ve kterých jsou (obvykle) zámožní a bohatí muži obviňováni z deliktů, kterých se měli dopustit před desítkami let. Což takřka vylučuje možnost daný skutek prokázat, nebo doložit, že se naopak nestal. Ale i když je trestně právní odpovědnost obviněného neprokázána, v zemích na západ od nás je v těchto případech často ctěna presumpce viny znamenající obvykle pro dotyčného muže zničenou pověst a profesní kariéru, ztrátu přátel a rodiny a podobné záležitosti (zde). MeToo se zkrátka změnilo v cosi, co ze všeho nejvíce připomíná středověký hon na čarodějnice.

Ale žádné velké štěstí nepřinášejí tyto kauzy dle mého soudu ani ženám, které obvinění vznášejí. Vzhledem k faktické neprůkaznosti jejich tvrzení na nich totiž ulpívá podezření z účelového jednání. Zkrátka takové to „kdo ví, jak to bylo“ a „tenkrát jí to nevadilo a teď na tom chce něco trhnout“. Přičemž platí, že čím je obviněný muž zámožnější a vlivnější, tím jsou tato podezření silnější. Tyto spory tak ničí jak životy mužů, proti kterým jsou obvinění vznášena, tak žen, které je viní. Potíž je v tom, že nikdo není schopen s určitostí říct, komu z nich se tak děje po zásluze, a komu se naopak křivdí.

Celé to MeToo pak především prokazuje medvědí službu těm ženám, které skutečně obětí sexuálního násilí a zneužívání jsou. Boj proti těmto patologickým společenským jevům se totiž povedlo značně zdiskreditovat. Což je to nejhorší, co se mohlo stát. Jde totiž o opravdu závažný problém, který se netýká jen násilí mužů na ženách, ale nedělejme si iluze, že k něčemu podobnému nedochází i v ostatních vztazích bez ohledu na pohlaví a sexuální orientaci zúčastněných. Stačí když se sejde dvojice, ve které se jeden neumí bránit (nejen) sexuálnímu násilí a agresi a ten druhý je takový mizera, že mu není eklhaft toho zneužít.

Vraťme se ale ještě k soše Medusy jako symbolu „spravedlnosti". Musím se přiznat, že tomu moc nerozumím. Proč má Medusa v ruce useknutou hlavu Persea? Ten ji přeci ani neznásilnil, ani neproklel a ani neproměnil v obludu a není tedy viníkem jejího utrpení. Jenom zabránil tomu, aby už nemohla dál škodit a měnit lidi v kámen. Něco jako když dnes policista zasáhne proti násilníkovi, který ohrožuje nevinné lidi. 

Tak proč drží Medusa v ruce hlavu Persea a nikoliv Poseidona, který byl pravým viníkem jejího utrpení? A proč nemá v druhé ruce hlavu bohyně Athény? Ta se totiž na osudu Medusy podepsala obdobně odporně jako Poseidon. Symbolika sochy by tak byla mnohem jasnější. Aktivistky by tím totiž říkaly, že před spravedlností neunikne nikdo, kdo se provinil. Bez ohledu na to, jak je mocný.

Takže co nám tedy vlastně aktivistky odhalením sochy Medusy sdělují? Že když nedostanou „hlavu“ skutečného viníka, tak se spokojí i s „hlavou“ muže, který se zrovna namane? To ale není žádná spravedlnost, ale prachobyčejná pomsta. A byť je možno chápat pohnutky, které k ní vedou, neznamená to, že ji lze tolerovat, neřkuli tomu tleskat. Proto je třeba taky odmítnout tvrzení, které je uvedeno v titulku článku o odhalení sochy informujícím. Tedy že „Socha se pro ženy stala symbolem spravedlnosti“. Ve skutečnosti jde totiž o symbol pomsty. Spravedlnost v ní vidí jen aktivistky MeToo a ti, co jim aplaudují...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 22.10.2020 9:01 | karma článku: 46,51 | přečteno: 6687x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6695x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,69
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik