Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici v rukou internetových gigantů

Komunisté doufali, že ovládnutím médií získají kontrolu nad myšlením lidí. V současnosti věří politici v obdobnou moc sociálních sítí a internetu. Jen se obávám, že dnes se role prohodily. Těmi ovládanými se totiž stali politici.

Před časem jsem v televizi zaslechla rozhovor, ve kterém se nějaký člověk rozplýval nadšením nad tím, jak je úžasné, že Google sleduje naše aktivity na internetu, protože nám pak může poskytovat lepší služby. Nevěřícně jsem nad tím kroutila hlavou a vzpomněla si na starší zprávu podobného vyznění, ve které si pro změnu zaměstnanci jedné firmy libovali, že díky čipům pod kůží nemusí nosit přístupové karty (zde).

Opakem této „datové bezstarostnosti“ jsou pak obavy, jaké vzbuzovala (a nejspíš ještě vzbuzuje) například aplikace eRouška. Ta je celou řadou lidí odmítána právě z důvodu jejího „šmírovacího“ potenciálu (zde). Paradoxem ovšem je to, že velká část z nich využívá služeb takových firem jako Facebook, Twitter nebo výše zmiňovaného Google, které jsou v získávání dat o svých uživatelích přímo mistry nad mistry. A jejich pomocí je pak dokáží následně masivně ovlivňovat.

Asi nejviditelněji (a nejnevinněji) třeba tím, jaké jim předhazují reklamy. Takový Google (a nejen on) na to má sofistikované algoritmy vyhodnocující to, co člověk na webu hledal, co ho zaujalo, kam se vracel a co si třeba kupoval. A tak ten, kdo si touto cestou pořídil kupříkladu kolo, je vyhodnocen jako zájemce o tento druh sortimentu, a je mu předhazována jedna reklama na cykloprodejnu za druhou. Na mne takto neodbytně útočila před lety reklama na pojištění pohřbu. V první chvíli jsem se zarazila, ale jako člověk tohoto oboru znalý (pojišťovnictví, nikoliv pohřebnictví) jsem došla k závěru, že pojišťovna by jistě necpala tento typ produktu někomu, kdo má takříkajíc na kahánku. Jenomže pak na mne tato reklama vyskakovat přestala...

Otravování reklamou je ovšem to nejmenší. Je to zkrátka cena za to, že máme možnost získávat velké množství obsahu internetu „zadarmo“. Jenomže pomocí obdobných algoritmů je například možné ve vyhledávačích upřednostňovat články s určitými tématy a názory a jiné naopak potlačovat. A to už je docela mocná a nebezpečná zbraň na ovlivňování názorů lidí. Google má navíc choutky zasahovat i do věcí, do kterých by rozhodně nos strkat neměl. Aktuálně třeba tlačí na vládu Austrálie, aby nepřijímala zákon, podle kterého budou muset internetoví giganti platit mediálním firmám za zveřejňování obsahu jejich stránek (zde). Došlo to tak daleko, že pohrozil odchodem ze země. Což je dle mého soudu už za hranicí vydírání.

Každý má sice právo se svobodně rozhodnout, kde chce působit a nikdo ho nemůže nutit k tomu, aby nabízel svoje služby proti své vůli. Jenomže je rozdíl oznámit „odcházíme, protože nám nevyhovují nastavená pravidla“, nebo si klást podmínky „pokud budou nastavena pravidla takto, odejdeme“. To první je projev svobodné volby v dané zemi podnikat či nepodnikat, to druhé nepřijatelný nátlak na přizpůsobení legislativy ve svůj prospěch. Je to podobné, jako když to neklape mezi dvěma partnery a jeden z nich ukončí vztah třeba takto: „opouštím tě, protože dáváš přednost svým kamarádkám (kamarádům)“, místo aby na toho druhého činil nátlak slovy: „pokud se nepřestaneš stýkat se svými kamarádkami (kamarády), opustím tě“. 

Jak velkou mají internetoví giganti moc, demonstroval před nedávnem celému světu i Twitter, když zcela bezprecedentně natrvalo zablokoval účet (v té době ještě úřadujícího) amerického prezidenta Donalda Trumpa. Skandálnost tohoto kroku podtrhl navíc i fakt, že účty řady světových diktátorů a autoritářů, jako je například turecký prezident Erdogan, jeho venezuelský kolega Maduro nebo íránský duchovní vůdce Chameneí, zůstaly naopak nedotčeny. Tomu poslednímu byl sice o několik dnů později smazán jeden příspěvek a zablokováno zadávání nových (zde), ale vzhledem k tomu, že šlo o nesrovnatelně mírnější postih, se nelze zbavit dojmu, že byl učiněn jen proto, „aby se neřeklo“.

Co se týká aktivního ovlivňování politiky, tak pozadu nezůstává ani Facebook. Před pár dny se totiž objevila zpráva potvrzující, že (společně s Twitterem) opravdu nebyl v předvolební kampani před americkými prezidentským volbami tak úplně nestranný a připískával Joeu Bidenovi. Například tím, že znemožnil sdílení odkazů na článek, ve kterém New York Post (tedy žádný dezinformační portál) psal o skandálu jeho syna (zde). Facebook je ostatně politikou mazaní a blokování příspěvků proslulý. Často se tak přitom děje z důvodů hraničících s absurditou. Nejspíš aby trochu otupil kritiku této své praxe, ustanovil „Kontrolní radu“, která má sporné případy prošetřovat a eventuálně zjednat nápravu. Je prezentována jako na Facebooku nezávislá, ovšem vzhledem k tomu, že je jím financována (zde), tak to svou nezávislosti zase nebude tak žhavé. A jak si „Kontrolní rada“ vede? Už řešila pět kauz (zde), přičemž zjistila hned čtyři pochybení a nařídila odstraněné příspěvky opět zveřejnit. Tak to je vážně výhra... 

Někteří politici proti praktikám těchto gigantů vystoupili, což jim slouží ke cti. Za všechny jmenujme třeba Angelu Merkelovou (zde) nebo Alexeje Navalného (zde), kteří kritizovali vyhazov Donalda Trumpa z Twitteru. Vzhledem k tomu, že rozhodně nepatří mezi členy jeho fanklubu, soudím, že motivací pro tento krok je především jejich obava ze stále rostoucí moci těchto firem, která je navíc kvůli jejich globálnímu charakteru obtížně kontrolovatelná. Najednou totiž vidí, jak jednoduše ji dokáží použít proti každému, kdo se jim znelíbí. A že příštími na řadě by mohli být i oni sami.

Jednou věcí je však uvědomění si nebezpečí a druhou otázka, co s tím. Z EU sice zaznívají hlasy o větší regulaci internetových gigantů, ale vzhledem k akceschopnosti bruselské vrchnosti to jsou jenom kecy, ze kterých si nikdo nic nedělá. Krotit je se daří snad jenom Číně. Na rozdíl od EU dokáže totiž pohrozit tím, že pokud nebudou tancovat tak, jak bude ona pískat, vytvoří si vlastní platformy a oni utřou nos. A jak Google, tak Facebook i Twitter moc dobře vědí, že nejde o plané řeči, protože je něčeho takového opravdu schopna. Na rozdíl od EU. Ta, kdyby takto pohrozila, tak pánové Mark Zuckerberg, Jack Dorsey i Sundar Pichai umřou smíchy...

Internetoví giganti prostě vládnou světu a politici se klepou strachy proti nim zakročit. Moc dobře vědí, jakou mají moc a že je dobré si to s nimi nerozházet. Džin byl zkrátka vypuštěn z láhve a bude těžké ho do ní dostat zpět. Obzvláště, když někteří lidé bláhově věří v jeho užitečnost a myslí si, že ho mají pod kontrolou. Jenomže džin je jako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán. A dle mého soudu nikdo z internetových gigantů sluhou být nechce...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 11.2.2021 9:01 | karma článku: 38,15 | přečteno: 951x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 34,74 | Přečteno: 889x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,04 | Přečteno: 6679x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,06 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,52 | Přečteno: 1105x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma: 42,49 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Istanbulská úmluva je zpět

Znáte úsloví o tom, že když někoho vyhodíte dveřmi, tak se oknem zase vrátí? Tedy, že se ho ne a ne zbavit? Platí to i o Istanbulské úmluvě. Sotva ji náš Senát shodil ze stolu, chystá se k nám zpět. Tentokrát befelem z Bruselu.

16.2.2024 v 9:01 | Karma: 43,18 | Přečteno: 1473x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Koho nelze porazit, toho je třeba odstranit

Snaha zabránit protivníkovi v kandidatuře vyfabulovaným obviněním a kriminalizací. Ne, to není ukázka politické boje v nějaké „banánové“ republice. To se odehrává v zemích, které samy sebe označují za „vyspělé“ demokracie.

9.2.2024 v 9:01 | Karma: 43,05 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Když válčit, tak udržitelně

V dnešní době se již ozbrojené konflikty netýkají jen vojáků a civilistů z válčících zemí. Zvyšují totiž produkci emisí CO2 a prohlubují tak klimatickou krizi. Jejich dopady tak pociťuje každý člověk na naší planetě.

26.1.2024 v 9:01 | Karma: 43,47 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Občané EU zezelenají

Máme za sebou tu část roku, kdy snílci všeho druhu buď usedají ke svým matematickým modelům nebo koukají do křišťálové koule, aby nám řekli, co nás v příštích 12 měsících vlastně čeká. Prvním se říká prognostici, druhým věštci.

19.1.2024 v 9:01 | Karma: 44,63 | Přečteno: 4911x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelený komunismus

Zelená transformace míří k zavedení „zeleného socialismu“. Likviduje volný trh, omezuje svobodné podnikání a přerozděluje obrovské peníze formou dotací. Takže to označení je výstižné. Někteří však volají po „zeleném komunismu“.

12.1.2024 v 9:01 | Karma: 46,33 | Přečteno: 6615x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Česko jako pidistát a jeho pidiměna

Pan ministr Martin Dvořák nedávno označil českou korunu za pidiměnu. Kdo neví, o koho jde, tak je to šéf Ministerstva pro evropské záležitosti. Což je vzhledem ke svému významu v podstatě takové pidiministerstvo.

5.1.2024 v 9:01 | Karma: 43,99 | Přečteno: 1831x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Šéf BIS porušil zásadu nestrannosti

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Diskuze mezi lidmi se změnila z výměny názorů v napadání a urážení odpůrců. K něčemu takovému by se však rozhodně neměl snížit žádný politik nebo představitel orgánu státu. Přesto se to děje.

15.12.2023 v 9:01 | Karma: 41,76 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

„Dezinformátoři“ brání v záchraně klimatu

Už jsme si bohužel zvykli na to, že když se v rámci nějakého tématu objeví k mainstreamovému názoru tvrzení oponentní a kritická, jsou označována jako „dezinformace“. Týká se to samozřejmě i problematiky změny klimatu.

8.12.2023 v 9:01 | Karma: 46,64 | Přečteno: 6352x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Pro stejnopohlavní „manželství“ je jen každý čtvrtý

Podle nejnovějšího průzkumu agentury NMS souhlasí s uzákoněním stejnopohlavních „manželství“ jen o něco víc než čtvrtina našinců. Což je výrazně méně, než s jakou podporou se ohánějí aktivisté z inciativy „Jsme fér“.

1.12.2023 v 9:01 | Karma: 41,27 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Kdo zaplatí klimatický mejdan?

Financování „záchrany klimatu“ se nikdy moc neřešilo. Předpokládalo se, že peněz bude vždycky dost. Jenomže erár není bezedný a opadá i nadšení soukromých investorů konat „dobro“. Velký klimatický mejdan tak není z čeho platit.

24.11.2023 v 9:01 | Karma: 43,05 | Přečteno: 1412x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

34 let od socialismu k socialismu

Po roce 1989 změnila naše země radikálně kurz. Opustila cestu „budování socialismu“ a začala vytvářet svobodnou a demokratickou společnost založenou na tržní ekonomice. Aby po 34 letech dospěla opět k socialismu...

16.11.2023 v 9:01 | Karma: 46,73 | Přečteno: 5759x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Nikoliv více, ale méně Evropy!

„Více Evropy“. Kolikrát jen jsme v uplynulých letech slyšeli toto heslo jako univerzální recept na řešení problémů, kterým v té dané chvíli EU čelila? Otázkou však je, zda příliš „mnoho Evropy“ jejich řešení naopak nebrání.

3.11.2023 v 9:01 | Karma: 42,37 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Politici dokázali, že migraci řešit nedokážou

Stačilo, aby o sobě dali vědět islámští teroristé a už se zase politici předhánějí v odhodlání řešit otázku migrace a vyhostit extrémisty a jejich příznivce. Jenomže starého psa nové kousky nenaučíš, takže to dopadne jako vždycky.

27.10.2023 v 9:01 | Karma: 43,21 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,43
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik