Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohrožování virem HIV už nemá být trestné

Stranou řádění koronamršky a debat okolo výbuchů ve Vrběticích spatřil světlo světa dokument „Vládní strategie rovnosti a odstraňování bariér důstojného života LGBTI+ lidí“. Je to 64 stran textu, ze kterého člověku padá brada. 

Dokument vznikl pod vedením zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové a v současné době je v mezirezortním připomínkovém řízení. Na jeho vytváření se podíleli jak zástupci státní správy, tak lidé z akademické sféry a nechyběli pochopitelně ani aktivisté z neziskovek. S tím, co vytvořili, se lze seznámit zde.

Materiál rozpracovává návrhy opatření v celkem šesti „strategických“ oblastech. Vedle evergreenů jako například stejnopohlavní manželství v něm lze narazit i na témata méně frekventovaná. K těm prvním toho bylo (a nepochybně ještě bude) napsáno dost a dost, a tak se tentokrát zaměřme na dvě z těch méně diskutovaných. Jde o dekriminalizaci nechráněného pohlavního styku HIV pozitivních osob a požadavek na „dobrovolně povinný“ respekt vůči příslušníkům sexuálních menšin.

Trestnost šíření viru HIV se v současné době opírá o judikaturu, podle které je nechráněný pohlavní styk HIV pozitivního člověka posuzován jako těžké ublížení na zdraví, případně jako pokus o něj spáchaný v nepřímém úmyslu. A to i v případě, že k přenosu infekce nedojde. Předkladatelé vládní strategie však usilují o to, aby byla tato praxe změněna a za nedbalostní trestní čin bylo považováno až skutečné infikování jiné osoby. Zajímavé je, čím to (mimo jiné) zdůvodňují:

Jakkoliv HIV zůstává nadále nevyléčitelné, moderní léčebné metody umožňují významně snížit virovou nálož, což nejen zlepšuje zdravotní stav pacientů, ale omezuje i riziko přenosu viru. V současnosti mohou lidé žijící s HIV víceméně vést normální život a být plně zapojeni do společnosti.

HIV v podstatě prezentují jako takovou „chronickou banalitu“, kvůli které nemá smysl omezovat HIV pozitivní osoby a chtít po nich, aby se při pohlavním styku chovali zodpovědně a používali ochranu. A že tím vystaví své sexuální partnery a partnerky riziku nákazy? Na a co... „Právo“ infikovaných na nechráněný pohlavní styk má podle autorů vládní strategie zřejmě vyšší váhu než právo ostatních na ochranu svého zdraví.

Tento návrh navíc moc nepomáhá ani gayům. Ti byli v době, kdy se virus HIV objevil, stigmatizováni jako jeho přenašeči a lidé se báli třeba jim i podat ruku. Trvalo dlouho je této nálepky zbavit a nejsem přesvědčena, že se to podařilo úplně. A tak vážně nerozumím tomu, proč se dekriminalizací rizikového chování HIV pozitivních osob zabývá zrovna materiál, který má „odstraňovat bariéry důstojného života LGBTI+ lidí“. Tím totiž jeho autoři gaye se šířením HIV mimoděk opět propojili a stigma jim zase vypálili. To se jim opravdu povedlo...

Ale pojďme k dalšímu z navrhovaných cílů vládní strategie. Je příznačně vyjádřen už svým názvem: „Respekt, nikoliv pouze tolerance“. Autoři strategie sice oceňují vysokou míru tolerance vůči sexuálním menšinám, která u nás panuje, ale zároveň tvrdí, že být tolerantní nestačí, ale je třeba jejich příslušníky respektovat. Nemá jít samozřejmě o nějaký „zákonný nárok“, ale spíše o něco, co bych označila za „dobrovolně povinné“. Třeba jako sobotní brigáda za minulého režimu. Nebyla povinnost na ni jít, ale kdo se jí nezúčastnil, měl černý puntík. Obávám se, že s respektem k sexuálním menšinám to má být podobné. Nebude sice explicitně vyžadován, ale kdo jej neprojeví, bude mít „mínus“. 

Myslím, že našinci nejsou tolerantní jen k sexuálním menšinám, ale jsou tolerantní i tak nějak obecně. Ono by to podle mne ani jinak nešlo. Jak se tak říká „každej jsme ňákej“, a bez vzájemné shovívavosti by se náš život změnil v peklo. I když i ona má svoje meze. Lze být tolerantní třeba k tomu, že si muž nesundá v restauraci pokrývku hlavy (byť mně osobně to vadí), ale určitě se nedá přehlížet, pokud svým chováním ostatní hosty obtěžuje.

S respektem je to však jinak. Ten totiž není automatický, ale člověk si ho musí zasloužit. A za zásluhu vážně nelze považovat to, že se někdo narodí jako homosexuál, jak se nám snaží vládní strategie podsouvat. Respekt si totiž člověk získává především svými postoji a konáním. U mne ho mají třeba HIV pozitivní lidé, kteří se chovají zodpovědně k ostatním a dělají vše pro to, aby nikoho nenakazili. A naopak absolutní netoleranci a opovržení cítím k těm, kteří na to kašlou a virem HIV ohrožují jiné. 

Podobných perel, jako jsou tyto dva návrhy, obsahuje materiál samozřejmě víc a jen těžko lze určit, co z nich patří na nejvyšší příčku pomyslného žebříčku největších nesmyslů. Ono se těžko vybírá i z těch dvou, které jsem zmínila. Ten první je hrou s ohněm a absolutní neúctou k právu na zdraví všech těch, kteří budou v jeho důsledku hrát s virem HIV „ruskou ruletu“. A ten druhý? Obávám se, že je medvědí službou především příslušníkům sexuálním menšin. Vyžadováním „dobrovolně povinného“ respektu totiž žádný skutečný respekt nezískají a obávám se, že jeho jediným výsledkem bude to, že naopak u části společnosti přijdou i o toleranci…

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 20.5.2021 9:01 | karma článku: 41,13 | přečteno: 1567x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 30,33 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6712x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,41
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik