Vstali noví bojovníci

27. 01. 2022 9:01:55
V jedné komunistické revoluční písni se zpívá „I kdybychom padli všici, vstanou noví bojovníci, rudý prapor zavlaje.“ Myslím, že se její text naplňuje. Komunisté padli a noví bojovníci vstali. Jen barva toho praporu je jiná...

Když po loňských parlamentních volbách poprvé po 32 letech od roku 1989 vypadli komunisté z parlamentu, řadě lidí blesklo hlavou úlevné: „Konečně...“ Jde však o radost poněkud předčasnou, protože extrémní levice ve sněmovně zastoupena zůstane. Stále tam totiž sedí Piráti. Byť v sestavě značně oslabené.

Někdo nejspíš namítne, že je to pro tuto partičku označení přehnané. Nicméně kroky a výroky některých jejích členů hovoří o opaku. Je jich celá řada. Už před lety se například otevřeně přihlásili k názorům řeckého marxisty Janise Varufakise (zde). Před nedávnem pak vyšlo najevo, že jejich kandidátka na post předsedkyně strany Jana Michailidu se poněkud oxymóronicky označila za „demokratickou komunistku“. Její smýšlení přitom členům strany zase až tak proti srsti evidentně není. Jinak by totiž jen těžko mohla v prvním kole volby šéfa strany získat téměř čtvrtinu hlasů. Konkrétně tedy 285 z 1200 možných (zde).

A připomeňme si také radostnou reakci pražského zastupitele za Piráty Adama Zábranského na to, že podle posledního sčítání lidu u nás ubývá věřících (zde): „To není špatná zpráva“. Podpořil ho jeho spolustraník Vojtěch Pikl, který vyjádřil „...pozitivní pocity nad poklesem věřících obecně“. Prostě reakce jak od členů komunistického politbyra poté, co jim StB v dubnu 1950 nahlásila, že se jí podařilo v rámci „Akce K“ zlikvidovat řadu klášterů a řeholních řádů (zde).

Mnozí se snaží tyto projevy extrémismu zlehčovat tím, že jde o výroky jednotlivců, které neurčují charakter celé strany. Podle mne je to ovšem to samé jako tvrdit, že komouši jsou prima týpci, kterým to kazí jenom Marta Semelová a Josef Skála.

Zkrátka a dobře pozvání Pirátů do Strakovky je velkou kaňkou na působení vlády Petra Fialy. Byť si osobně nemyslím, že by chtěli nějak zásadně „zlobit“. Díky volebnímu výsledku je totiž zbylé strany vládní koalice vlastně k ničemu nepotřebují, čehož si jsou vědomi především sami Piráti. A protože si chtějí uchovat všechny teplé fleky, na které upíchli některé své členy, budou kušovat jen symbolicky. Tedy s výjimkou těch, na které žádné teplé místečko nezbylo.

Jedno je však u nich třeba ocenit. Se svým viděním světa a plány na jeho uspořádání šli do otevřené politické soutěže a chtěli tak demokratickou cestou získat k přetvoření společnosti k obrazu svému od voličů mandát. A kdyby jej dostali, tak přestože by se to řadě z nás pramálo líbilo, jejich právo na vládnutí a realizaci změn by bylo legitimní. Stejně jako má legitimní právo vládnout kabinet současný a jako ho měla i vláda Andreje Babiše.

Ne všichni však chtějí dosáhnout změn ve společnosti touto cestou. V poslední době se nám tak množí uskupení a spolky, které pod pláštíkem „boje proti změnám klimatu“ usilují ve skutečnosti o změnu politického, ekonomického a společenského uspořádání. Jedním z konkrétních projevů jejich aktivit je třeba výzva „Nová dohoda“ (zde). Vychází pochopitelně z mezi klimatickými aktivistami pevně zakořeněné teorie o „zavinění klimatické změny člověkem vypouštěnými emisemi CO2“ a jako již tradičně úplně ignoruje fakt, že i kdyby tomu tak bylo a snižováním emisí CO2 by ji bylo možné zmírnit či zastavit, tak pokud tak neučiní největší světoví znečišťovatelé, nezmění se vůbec nic, i kdybychom se na hlavu stavěli.

Dále v ní najdeme i politické proklamace, za které by se nemuseli stydět ani nejkovanější marxisté v řadách KSČM. Jako třeba tato:

Společným kořenem naší dnešních krizí je ekonomický systém, který je závislý na stálém růstu výroby a spotřeby. Systém, který upřednostňuje soukromý prospěch na úkor veřejného zájmu.

A v textu samozřejmě nechybí ani dokola omílané utopické vize klimatických aktivistů založené na bezmezné víře ve všespásné schopnosti „občasných zdrojů energie“ (zkratka OZE) zajistit dodávky elektřiny v dostatečném množství a v době, kdy bude potřeba:

Výpočty prokazují, že díky úsporám a obnovitelným zdrojům můžeme u nás skončit se spalováním uhlí pro výrobu energie nejpozději do roku 2030 a s ostatními fosilními palivy je potřeba skoncovat brzy poté (nejpozději však do poloviny století), aniž bychom potřebovali jediný nový jaderný reaktor.

To jsou však jen jakási východiska, na jejichž základě autoři „Nové dohody“ deklarují své programové cíle (zde). A to je teprve počteníčko. Za nositele veškerého zla je označován samozřejmě zisk a univerzálním receptem na řešení problémů je „demokratizace“ všeho možného. Včetně ekonomiky a soukromého vlastnictví. Do představenstev soukromých společností mají třeba být dosazováni volení zástupci zaměstnanců, čímž se omezí majitelům možnost se svými firmami „špatně“ nakládat. Dalším geniálním nápadem je pak například vytváření „bezúročných bank a podniků“. Prostě co odstavec, to perla.

Je to zkrátka změť ujetých představ z hlav myslitelů přesvědčených o tom, že elektřina vzniká v zásuvce a peníze v bankomatu. Přičemž absenci vědomostí dohánějí revolučním zápalem. Ten vpravili i do grafické úpravy stránek, na kterých je výzva zveřejněna. Tolik revolučně zaťatých pěstí na jednom místě jsem totiž neviděla od doby, kdy jsem před časem navštívila výstavu plakátů z 50. let.

Aktivisté stojící za „Novou dohodou“ odmítají vstup do politiky a svoje požadavky plánují prosadit přesvědčováním našich politiků. Nakloněni jim budou nejspíš právě Piráti. Při vytváření dokumentu se totiž aktivisté nechali inspirovat myšlenkami levicového hnutí DIEM25 (zde), ke kterému se před časem tato strana připojila (zde). Chtějí se také obracet na veřejnost, aby vytvářela na politiky tlak. Nemyslím si však, že by ji pro svoje poněkud fantaskní záměry dokázali získat. Takže na to nejspíš půjdou jinak a budou spoléhat na tlak ze strany evropské vrchnosti prosazující program „Green Deal“. Jinak řečeno, když to nepůjde „po dobrém“, tak to dostaneme nařízeno...

Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že loňský neúspěch v parlamentních volbách uštědřil komunistům ránu, ze které se již nevzpamatují. Bojovnici proti nim tak připomínají generály, kteří se připravují na minulou válku, a přitom jim unikají hrozby aktuální. Výzva „Nová dohoda“ je totiž dokladem toho, že noví bojovníci už vstali. Jenom přitom nemávají praporem rudým, ale zeleným a černým. Nenechme se tou barvou zmást...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 27.1.2022 9:01 | karma článku: 46.91 | přečteno: 9228x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.69 | Přečteno: 1146 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 980 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 11.44 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 153 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 143 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 212 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 382 |
Počet článků 275 Celková karma 41.95 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...