Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Promiň Ukrajino...

Po týdnech předpovědí, že invaze Ruska na Ukrajinu začne co nevidět, k ní skutečně došlo. Ačkoliv neexistuje nic, co by odpovědnost Ruska za tento krok snížilo byť jen o jeden jediný malý kousíček, máslo na hlavě má i „západ“.

Člověk si přitom klade otázku, jak je vůbec možné, že „západ“, který před více než třemi desítkami let vyhrál studenou válku proti protivníkovi neskonale silnějšímu, než je současné Rusko, najednou nepůsobí jako síla, která by dokázala případného agresora od jeho nekalých úmyslů odradit. Dle mého soudu je odpověď jednoduchá. Už to zkrátka není ten „západ“ jako tenkrát.

V té době stáli v jeho čele takové politické persóny jako Margareth Thatcherová, Ronald Reagan či George Bush starší. Tedy lidé, kteří budili oprávněný respekt, a kteří svými činy opakovaně prokazovali, že jejich slova je třeba brát vážně. Byli to právě oni (a nejen oni), kdo má neoddiskutovatelné zásluhy na rozpadu sovětského impéria a vymanění se jeho satelitů z moci Moskvy. A kdo stojí v čele „západu“ dnes? Do Bílého domu posadili Američané člověka, o jehož mentální způsobilosti teď sami pochybují (zde), a aktuální šéfka EU se stihla zesměšnit ještě předtím, než na svůj post nastoupila (zde). Čímž trumfla drtivou většinu ostatních politiků, kteří se obvykle znemožní až v průběhu svého působení ve funkci.

Ani vojenská síla „západu“ a hlavně schopnost ji použít už nepůsobí tak odstrašujícím dojmem jako dříve. Jen si vzpomeňme, jak dokázal před třiceti lety rychle a nekompromisně zareagovat na agresi Saddáma Husajna do Kuvajtu a během krátké doby jej zahnat zpět. A porovnejme si to s fiaskem, které zažily „západní“ armády vloni v Afghánistánu. Nejde ani tak o to, že z něj odešly. Říct Afgháncům, že už je na čase, aby se konečně o sebe starali sami, bylo podle mne v pořádku. Ale je rozdíl mezi poklidným předáním moci následovaným spořádaným odchodem a chaotickým úprkem připomínajícím zdrhání křižáků před husity v bitvě u Domažlic.

Svoji roli hraje pochopitelně i závislost „západu“ na Rusku. Respektive na jeho dodávkách strategických surovin jako je především zemní plyn. A tato závislost se bude ve jménu „zelené transformace“ zvyšovat, protože právě tato surovina má hrát důležitou úlohu v dekarbonizaci výroby elektřiny v zemích EU. 

„Západ“ sice v reakci na vpád Ruska na Ukrajinu hovoří o sankcích, ale ty Moskvu nejspíš moc nezabolí. Například zamezení přístupu na západní finanční trhy vyřeší tamní banky a oligarchové realizací transakcí přes prostředníky. A že by kvůli tomu dostali zaracha i oni? Zlatý voči. Těžko lze totiž věřit tomu, že by někdo udělal dlouhý nos na toho, kdo přes něj protáčí takový prachy, že si je normální smrtelník nedokáže představit ani ve snu.

Hovoří se také o možnosti odpojení Ruska od mezinárodního transakčního systému SWIFT (zde). Pokud by se tak stalo, neznamenalo by to pouze to, že by jeho prostřednictvím nemohlo Rusko platit, ale žádné transakce by nepřitékaly ani na jeho účty. Včetně plateb za plyn a ropu. Logicky by tedy tyto suroviny přestalo i dodávat. Je na to však „západ“ připraven? Znamenalo by to další růst cen energií, další roztáčení inflační spirály, tím pádem i další ránu evropským ekonomikám nadechujících se po koronavirové pandemii a pád dalších vrstev lidí do „energetické chudoby“. Což by je dost možná vyhnalo do ulic. Kdepak, do tohohle dobrodružství se nikdo pouštět nebude…

Prý je také ohroženo spuštění plynovodu NordStream 2. Což by pro „zelenou transformaci“ EU znamenalo obrovskou komplikaci blížící se polibku smrti. Na to však do ní bylo nainvestováno až příliš mnoho úsilí a je až příliš mnoho těch, kteří se těší, jak si na ní namastí kapsu, než aby někdo „zezelenání“ EU jen tak lehce odpískal. V té souvislosti se hovoří také o možné náhradě ruského zemního plynu americkým břidlicovým. To však podle mne není řešení. Jednak není pro jeho přepravu připravena dostatečně kapacitní infrastruktura (zde) a přes noc se postavit nedá. A jednak se ukazuje, že se při jeho těžbě uvolňuje metan v takové koncentraci a s takovými dopady, že emise CO2 jsou proti tomu neškodná banalita (zde). To už je snad ekologičtější i uhelná elektrárna stojící uprostřed Národního parku Šumava. Tudy zkrátka cesta aktuálně nevede a je otázkou, jestli v dohledné době vůbec povede. Takže zatímco se vypouští mediální bubliny o tom, jak bude NordStream 2 zastaven, v zákulisí se dle mého soudu horečně přemýšlí o tom, čím jeho spuštění ospravedlnit. Nejspíš to dopadne nějakým výrokem typu „Záchrana klimatu je nejvyšší prioritou a tomuto cíli je třeba přinášet oběti“. Přičemž se taktně zamlčí, že tou obětí má být Ukrajina.

Vladimír Putin prostě moc dobře ví, že proti sobě nemá politiky, ale jejich karikatury, že akceschopnost NATO už není taková, jako bývala, a že díky vlastnictví kohoutů k plynovým rourám má „západ“ v hrsti. Ten navíc tím, jak propadl v „zelené blouznění“, dělá všechno pro to, aby svoji závislost na jeho zemi ještě zvýšil. 

Rusku je zkrátka jasné, že si může vyskakovat, přičemž kromě rozhořčených výkřiků a razantních prohlášení mu za to v podstatě nic moc nehrozí. A co na to „západ“? Obávám se, že se bude opakovat to, co po ruské anexi Krymu. Tedy přes všechny silácké proklamace nechá nakonec Ukrajinu na holičkách. Což bude nebetyčná ostuda. O to větší, že v ní dříve vzbudil naději, že by snad mohla být jednou součástí NATO, ačkoliv svoji nabídku nemyslel vážně (zde).

Za sebe tak říkám alespoň prosté: „Promiň Ukrajino…“

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 24.2.2022 9:01 | karma článku: 42,24 | přečteno: 3132x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 34,52 | Přečteno: 950x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6733x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,87
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik