Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volba mezi špatným svědomím a katastrofou

Rusko zastavilo dodávky plynu Polsku a Bulharsku poté, co za něj obě země odmítly platit v rublech. Putin tak dokázal, že nemluvil do větru, když tímto krokem vyhrožoval. Čas na rozhodnutí, čím za plyn platit, se však krátí i nám.

Řešení jsou pouze dvě. Buď přistoupit na ruskou podmínku platit za něj v rublech, nebo nikoliv. Můžeme sice protestovat a vykřikovat něco o tom, že jde o porušení smluvních podmínek, podle kterých máme platit v eurech, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. O dodávkách totiž rozhoduje ten, kdo má ruce na kohoutech. Tedy Rusko. A nějaké porušení smlouvy? Tím požadavek na platby v rublech nepochybně je. Ale pokud nemáme v ruce účinný nástroj, kterým bychom Rusko k jejímu dodržování donutili, tak to jsou jenom plané řeči. Bez něj je totiž naivní si myslet, že lze přimět k respektování pravidel někoho, kdo v jiných situacích opakovaně prokázal, že mu jsou nějaké zásady úplně ukradené?

Před naší vládou teď leží zásadní dilema, jak se v dané situaci zachovat. Podle zdrojů z agentury Bloomberg má, stejně jako jiné země, čas na rozmyšlenou zhruba do půli května (zde). Přistoupit na platbu za plyn v rublech, jak před časem připustilo třeba Slovensko (zde), poněkud šalamounsky řeší Maďarsko (zde) a podle informací zmiňované agentury Bloomberg i Rakousko? Nebo trvat na znění smlouvy a vystavit se tak s největší pravděpodobností tomu, že nám Rusko plynové kohouty zavře? Pravda, do této nezáviděníhodné situace se současný kabinet nedostal svojí vlastní vinou. Pan premiér Fiala má totiž pravdu v tom, že otázku naší energetické bezpečnosti předchozí vlády hrubě podcenily (zde). A neomlouvá je ani to, že má v této věci máslo na hlavě i EU a její naivní „zelená“ politika.

Současná vláda tedy za situaci sice nemůže, ale musí jí řešit. A bude tedy sklízet i „plody“ svého rozhodnutí. Bez ohledu na to, jakou cestu zvolí, budou nejspíš mimořádně trpké. Pokud totiž Rusku ustoupí a bude platit za plyn v rublech, dostane se pod palbu kritiky celé řady lidí (včetně velké části svých podporovatelů) vnímající to jako podraz na Ukrajinu a zradu hodnot, kterými se tak často ohání. V důsledku toho jí prudce poklesne podpora a politici vládních stran tak mimo jiné mohou zapomenout na úspěch v podzimních komunálních a senátních volbách.

Co však nastane, pokud si vláda „zachová tvář“ a platit v rublech odmítne? Zastaví se dodávky plynu a my se budeme muset spolehnout především na naše zásoby. Hovoří se sice o nějakém „evropském řešení“, ale na to se podle mne moc sázet nedá. EU totiž už několikrát prokázala, že je spolkem pouze do pěkného počasí, ale kdykoliv se obloha zatáhne, je v koncích. Když zkrátka někdo selže při krizi finanční, migrační i covidové, není jediný důvod si myslet, že to tentokrát dopadne jinak.

Takže se oprostěme od snění o „unijní záchraně“ a vraťme se do reality. Ta hovoří o tom, že naše zásoby plynu by nám měly vystačit zhruba na tři měsíce (zde). Takže s nimi bude třeba šetřit. Což mají podle vládního plánu jako poslední pocítit domácnosti a jako první průmysl (zde). Ten tak zůstane při naší téměř úplné závislosti na dodávkách plynu z Ruska prakticky na suchu. To bude znamenat zavírání podniků (zde) vedoucí podle mne k hluboké ekonomická recesi, prudkému růstu nezaměstnanosti a sociálním dopadům, které známe jen z filmů o období Velké hospodářské krize. S nadsázkou by se tak dalo říci, že si lidé sice budou moci na sporáku pod rendlíkem zapálit, ale už do něj nebudou mít co dát.

V tu chvíli opustí „hrdinství“ i ty, kteří dosud vyzývali vládu razantně k tomu, ať Rusku neustupuje. On je totiž dost podstatný rozdíl mezi tím, když člověk říká, že nemá „problém se uskromnit“, a tím, když zjistí, že to „uskromnění“ secsakra bolí. Výsledkem tak bude i v tomto případě významný pokles voličské podpory pro vládní strany a razantně nižší šance jejich politiků uspět v zářijových volbách.

To, že vláda nemůže tuto situaci „vyhrát“, by ji však mohlo oprostit od uvažování typu „co je pro ni lepší“ (nejen) ve vztahu k blížícím se volbám a rozhodovat podle toho, co je lepší pro Českou republiku. Jenomže to je právě ta otázka. Je lepší udržet v chodu hospodářství i za cenu „ztráty tváře“, nebo se stát těžce zkoušenými „morálními vítězi“? A pokud zvolí druhou cestu, jsou lidé opravdu připraveni vyrovnat se s problémy, o kterých se zatím jen teoretizuje, ale v praxi si je drtivá většina z nich neumí ani představit? Nedošlo by pak mezi nimi k tak obrovské nespokojenosti, která by vynesla k moci takové politické kreatury, vedle kterých by nám připadaly všechny dosavadní vlády ODS, ČSSD i ANO jako naprosto super?

Umí si však na otázku, kterou bude muset vláda dříve či později rozlousknout, odpovědět také každý z nás? Je totiž sice fajn ohánět se „čistým svědomím“, ale ono se o něm krásně hovoří a velmi lehce se zastávají ty „správné postoje“, když je člověk v teple a pohodlí. Ovšem ve chvíli, kdy na něj důsledky jeho rozhodnutí začnou opravdu dopadat a jemu je najednou ouvej, tak jsou zpravidla jeho „morálně volní vlastnosti“ a „hrdinství“ vystaveny tak těžké zkoušce, že v ní zdaleka ne každý obstojí.

Už brzy bude mít každý z nás možná šanci zjistit, zda obstojí i on sám...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 28.4.2022 9:01 | karma článku: 45,91 | přečteno: 8393x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6704x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,73
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik