Argumentační fauly v boji proti „fake news“

4. 08. 2022 9:01:55
V poslední době se na sociálních sítích objevují příspěvky poukazující na změnu ve způsobu informování o předpovědi počasí. Jejich autoři tvrdí, že se posunuly z neutrálně-informační roviny do poněkud „alarmistického“ tónu.

Jeden takový případ rozebírá na svých stránkách i Deník.cz v rámci svého seriálu „Deník proti fake news“ (zde). Konkrétně se zabývá příspěvkem pana Petra Štěpánka (Trikolóra). Ten podle pana redaktora Jaroslava Krupky umístil na svůj facebookový profil koláž dvou neozdrojovaných snímků dělících údajně pět let, přičemž na tom starším je předpověď počasí s teplotami překračujícími vysoko 30 °C na převážně zeleném mapovém podkladu, a na tom novějším jsou teploty o zhruba 10 °C nižší zobrazeny v mapě, která je celá rudá. Což je barva, která vyvolává pocit ohrožení nebo nebezpečí. V tomto případě tedy z nesnesitelného horka. Pan Štěpánek k tomu měl dodat, „...že média klimatickými změnami jen straší za pomoci manipulativních obrázků a že ve skutečnosti k žádnému oteplování nedochází.

Pan redaktor Krupka tvrdí, že jde o manipulaci ze strany pana Štěpánka, protože srovnává „hrušky a jabka“. Starší obrázek s vyššími teplotami je totiž topografická mapa, zatímco ten novější s teplotami nižšími je mapa tepelná. A že i ten starší snímek by byl celý rudý, pokud by byl použit stejný způsob zobrazení.

Pravdou je, že příspěvek pana Štěpánka opravdu obsahuje nesmysl. Teplota se totiž skutečně mění, což plyne z toho, že se neustále mění i klima. Teď zrovna zažíváme období, kdy se otepluje, ale časem se zase začne ochlazovat, pak opět oteplovat, pak ochlazovat... K tomuto střídání ostatně dochází od „vzniku světa“ a neexistuje jediný důvod, proč by to mělo být v budoucnu jinak. Snažit se zastavit změny tedy podle mne nelze, ani kdyby si v europarlamentu tisíckrát odhlasovali opak, ale je třeba se jim přizpůsobit. Stejně, jako to dokázali i naši předkové.

Jenomže příspěvek pan Štěpánka obsahuje ještě jedno sdělení. Tvrdí, že je v současnosti předpověď počasí veřejnosti prezentována manipulativně s cílem ji strašit. Můj subjektivní pocit je takový, že k tomu opravdu dochází. Nelze si totiž nevšimnout, jak výrazně červenou barvou jsou znázorňovány třeba teploty pohybující se kolem příjemných letních 25 °C. Jako například v této předpověď počasí na ČT (v čase 2:12 zde). Proč je pro ně použita barva, která u člověka vyvolává pocit nesnesitelného horka a žáru? Tedy něco, co má obvykle spojeno až s teplotami o zhruba 10°C vyššími. Toho, že se symbolika používaných barev posunula k těm více „alarmistickým“, si ostatně všímá i autor tohoto článku. Zatímco dříve se podle něj pro teploty kolem 30 °C používala oranžová, dnes je to sytě rudá.

Nelze se zkrátka zbavit pocitu, že v poslední době není cílem předpovědí počasí jen seznámit veřejnost s tím, jak bude a zda si lidé nemají zapomenout doma druhý den deštníky, ale také je tak trochu vystrašit. Vždyť je to samá výstraha. Jednou kvůli tomu, že bude horko, podruhé, že zima, pak že bude pršet, potom, že nebude, a tak pořád dokola. Chybí snad už jen výstraha před tím, že večer bude tma...

Logicky se nabízí otázka, k čemu tohle divadlo vlastně slouží. Dle mého soudu se tímto vizuálním podněcováním obav z toho, že se tady za chvíli všichni horkem upečeme, vytváří živná půda pro získání veřejné podpory úsilí o „zastavení změn klimatu“ včetně realizace programu „Green Deal“. A to samozřejmě se všemi nepříznivými ekonomickými dopady, před kterými bylo již mnohokrát varováno. Klimatu se to přitom ani nedotkne a smát se budou ti, co si na tomto „klimatickém šílenství“ namastí kapsu. Ať už to budou „západní“ firmy, které budou „projekty zachraňující klima“ realizovat, nebo třeba Číňané, kteří jim k tomu budou dodávat technologie a suroviny.

Ale zpět k článku na Deníku.cz. Je totiž mimo jiné i přímo učebnicovým příkladem manipulace. Pan redaktor Krupka totiž zpochybňuje tu část výroku pana Štěpánka, ve které zmiňuje, že předpovědi počasí jsou manipulativní a slouží ke strašení veřejnosti, aniž by se přitom pokusil o jakoukoliv polemiku, nebo podepřel svůj názor nějakými relevantními fakty.

Podle definic portálu „BezFaulu“ se tím dopustil hned tří argumentačních faulů. Jednak jde o „falešnou stopu“ (zde). Spočívá v tom, že uvádí nesouvisející fakta s cílem odvést pozornost od tématu. Konkrétně jde o poznámku o tom, že při použití teplotních map by dřívější předpovědi byly taky „červené“, aniž by tím vysvětlil, proč se tedy teplotní mapy používají dnes, a proč jsou v nich i běžné letní teploty znázorněny tak výrazně červenou barvou. Dalším faulem je „unáhlený závěr“ (zde), kdy pan redaktor vyvozuje z toho, že když příspěvek pana Štěpánka obsahuje nějakou nepravdivou informaci, tak musí být nepravdivý celý. A konečně je tu ještě klasický „útok ad hominem“ (zde). Pan Krupka se ho dopouští jednak poukazováním na to, že pan Štěpánek „opět naletěl“ a pak také absolutně nesouvisející poznámkou o tom, že svůj příspěvek zveřejnil krátce předtím, než vypukl požár v Českém Švýcarsku. Už chybí jenom obvinění, že ho sám založil...

Takže si to shrňme. Pan Štěpánek ve svém příspěvku tvrdil nesmysl. Ovšem pan redaktor Krupka se při hodnocení pravdivosti jeho obsahu vyhnul podstatě sdělení, tedy zda jsou předpovědi počasí opravdu „alarmistické“, a za použití několika argumentačních faulů ho označil za manipulativní. Podle mne z toho lze učinit jen jeden jediný závěr – že si ani pan Štěpánek ani pan redaktor Krupka nemají co vyčítat.

Zkrátka jeden za osmnáct...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 4.8.2022 9:01 | karma článku: 38.60 | přečteno: 1277x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.74 | Přečteno: 1151 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.96 | Přečteno: 982 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 998 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.35 | Přečteno: 479 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.76 | Přečteno: 1636 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 263 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 195 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 261 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.95 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...