Větru a dešti neporučíme, ale Slunci ano

28. 04. 2023 9:01:55
Víte, co je příznačné pro hloupé nápady? Že žádný z nich není tak blbý, aby ho nemohl překonat ještě blbější. A tak když se nedaří zastavit změny klimatu omezením emisí CO2, přemýšlejí „vědci“ o zastínění Slunce.

Ono to s těmi emisemi totiž ani fungovat nemůže. Diskutabilní je už to, zda se vůbec pokoušet klima ovlivňovat. A pokud ano, tak zda je omezení emisí CO2 ta správná cesta. Ale i kdyby byla, tak je tu ještě skutečnost, že v tom případě by po ní musel jít celý svět. Což se však neděje. Zatím tak totiž činí především země EU. Jenomže ty vypouštějí jen asi 9 % celkových světových emisí CO2, a tak o tolik, o kolik je ony sníží, je naopak zvýší v zemích, které na nějakou „dekarbonizaci“ kašlou. Respektive ještě o víc (zde). Od roku 1965 tedy emise CO2 celosvětově vytrvale rostou, přičemž za tu dobu zaznamenaly jen jeden jediný pokles v roce 2020. Ten byl ovšem daný útlumem ekonomických aktivit v souvislosti s covidem. A tak si alespoň světoví hlavouni jednou za čas zaletí svými tryskáči na nějakou konferenci (zde), kde „zelení stachanovci“ ze zemí EU vyhlásí nové a ještě ambicióznější „klimatické závazky“ (zde) a vyzvou ostatní, ať se přidají. Ti na ně však udělají dlouhý nos, přičemž chudší země prohlásí, že na to nemají. A pak si řeknou o prachy (zde)...

Celosvětová nespolupráce však není jediný důvod, proč se emise CO2 nedaří snižovat. Strategie výroby energie z „čistých“ zdrojů má totiž jednu zásadní vadu na kráse – jejich „občasnost“. Když zkrátka nefouká, tak se větrníky netočí, když nesvítí Slunce, tak fotovoltaika jen zabírá místo v krajině, a nedostatek srážek zase omezuje provoz elektráren vodních. Takže je pro uspokojení poptávky po elektrické energii nutné stále spoléhat na zdroje konvenční, které však nejsou bezemisní. Tedy až na ty jaderné. A protože poptávka roste a poroste i nadále, je zřejmé, že emisí CO2 bude jen přibývat.

Pro zastavení klimatické změny tak nezbývá jiná možnost než snižovat intenzitu slunečního záření. Alespoň tedy podle „geoinženýrů“, což jsou příslušníci zatím veřejně nepříliš známé sorty „zelených fanatiků“. Dopadání slunečních paprsků na Zemi chtějí bránit například pomocí obrovských zrcadel umístěných na oběžnou dráhu (zde), zastíněním Slunce měsíčním prachem (zde) nebo vypouštěním sulfátových aerosolů do stratosféry (zde). Je těžké rozhodnou, který ze všech těch nápadů je větší blbost. Všechny totiž spojuje to, že mají nejistou účinnost, ale zato celou řadou rizik. Některá z nich pojmenoval profesor Alan Robock (zde), který o nich hovoří příznačně jako o „léku, který je horší než nemoc“. Nejde přitom o žádného „popírače“ klimatických změn, ale právě naopak o člověka, který je bytostně přesvědčen, že je způsobil člověk (zde).

Bez detailní znalosti dynamiky a vzájemného fungování zemského klimatu a atmosféry se totiž realizací těchto opatření dají napáchat takové škody, že jsou proti nim nějaké klimatické změny naprostou banalitou. Třeba ono rozprašování sulfátových aerosolů ve stratosféře. Co by se asi s jejich částicemi potom dělo? Samozřejmě, že by neodletěly kamsi do vesmíru, ale padaly by nám pěkně na hlavu. Takže místo globálního oteplování bychom tu měli kyselé deště hubící floru a faunu ve velkém. Jakou paseku dokáží udělat, jsme ostatně mohli vidět ještě nedávno na svazích a hřebenech Krušných nebo Jizerských hor.

Kromě toho by to rozprašované svinstvo narušovalo také ozónovou vrstvu, která nás chrání před škodlivým ultrafialovým zářením. Vězte, že nárůst případů rakoviny kůže by byl tím nejmenším problémem, který bychom pak museli řešit. Navíc by ve chvíli, kdy bychom přišli na to, jakou jsme s těmi aerosoly udělali koninu, nešlo udělat rychlý krok zpět. Zůstávaly by totiž v atmosféře ještě hodně dlouho poté a nějakou dobu by tedy trvalo, než by se ozonová vrstva obnovila a deště přestaly být kyselé. Ona gigantická zrcadla umístěná na oběžné dráze by sice šla „vypnout“ téměř okamžitě, ale to by mělo nejspíš za následek rychlý, téměř skokový nárust globální teploty se všemi negativy, která z toho plynou. Podobný efekt by pak nejspíš mělo i to, kdybychom přestali stínit Slunce měsíčním prachem.

Pokoušet se poroučet klimatu snižováním intenzity slunečního záření by se nám zkrátka mohlo secsakra vymstít. Ono se mu totiž moc poroučet nedá. Což věděly už celé generace našich předků. Stejně jako to, že jediné, co se s tím dá dělat, je se jeho změnám přizpůsobit. My si však místo toho ve jménu „zelené transformace“ a všech těch „dekarbonizací“, „grýn dýlů“ a podobných nesmyslů raději pustošíme ekonomiku. Není to však to nejhorší, co nás může potkat. Pokud totiž kvůli „záchraně klimatu“ zrealizujeme některý ze zmiňovaných šílených nápadů „geoinženýrů“, tak si zpustošíme celou planetu.

Pravdou však je, že pak by nás už žádné klimatické změny netrápily...

Autor: Kateřina Lhotská | pátek 28.4.2023 9:01 | karma článku: 40.82 | přečteno: 1245x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1155 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.96 | Přečteno: 985 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 1000 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...