Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prezident je parlamentním systému vždy jakousi "figurou navíc". U nás má prezident velkou vážnost už od dob Masaryka, který svým způsobem, jakkoli byl demokrat, roli císaře pána. Právě kvůli té vážnosti byly ony tahanice kolem volby prezidenta parlamentem. V Německu nebo v Rakousku mají sice také prezidenty, ale ti stojí víceméně v pozadí, hlavní slovo mají kancléři (premiéři).

Přímá volba prezidenta má být jen v prezidentských systémech, kdy jako v USA prezident jmenuje svou vládu, v jejíž čele stojí. K tahanicím kolem formulace "prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne premiér" muselo v našem parlamentním systému zákonitě dojít, pokud je prezidentem osoba se zbytnělým egem, jako má Miloš Zeman.

To mě přivádí k tomu, že jsou na tom z hlediska hlavy státu nejlépe formální evropské monarchie. Politickou moc tam mají v rukou parlamenty a premiéři, ačkoli hlavami státu jsou panovníci, kteří však žádnou politickou moc nemají.

4 0
možnosti

Rozhodně lepší argumentace než ta, kterou předvedl Fiala.

0 0
možnosti

Fiala opět dokázal, že je buď velký hlupák nebo nehorázný populista. Riziko, že prezident bude zneužívat vágní formulace v ústavě, chce řešit ne zpřesněním těch formulací, ale jiným způsobem volby prezidenta;-D

Nejen, že to nemá logiku samo o sobě (a pouze to manipulativně a demagogicky míří na nenávist části populace vůči Zemanovi), navíc je tu i zkušenost s Václavem Klausem jakožto prezidentem, který byl sice volený parlamentem, ale také mu bylo vyčítáno, že ústavu ohýbá (byť ne až tak moc jako Zeman).

2 0
možnosti
Foto

Zda povedla či nepovedla, je úhel pohledu. Kdyby se dnes volba opakovala, jaký by se dal očekávat výsledek?

0 0
možnosti

Nojo, v osmasedesatem jsme take doufali, a co se nam pak z Gustava husaka vyklubalo.

Rad bych veril, ze po Vaclavu Klausovi a Milousi Zemanovi tento narod uz nic horsiho potkat nemuze.

Ale mocnosti pekelne maji porad jeste nekoho v zaloze.

4 1
možnosti

Pravda, národ je díky ní rozdělen na dva tábory ale tak tomu bude vždycky, ať už bude kandidovat kdokoli.

Spíš bych proto řekl že přímá volba se moc nepovedla pouze v očích těch jejíž kandidát nezvítězil. A ti také samozřejmě vykřikují nejvíce.

3 0
možnosti

Karma, ale na rozdíl od vás doufám, že příští hlava státu bude alespoň stejně "vrtošivá", jako ta současná.

3 0
možnosti

A stejně jako ta současná nepoleze žádné mocnosti do zadku.

1 0
možnosti

Souhlas, přímou volbu zachovat a ústavně prezidentovi rozšířit pravomoci (nejde jenom o Zemana). Alespoň u jednoho politika lidi budou mít jistou, že povládne ten koho si zvolili, u politických stran je to nejisté.

2 3
možnosti
Foto

Je faktem, že fce prezidenta je součástí moci výkonné;-)

2 0
možnosti
Foto

Přímá volba se nepovedla, neb nebyl naplněn její záměr. V r, 2002 její návrh neprošel, neb byla obava z jejího potenciál. vítěze. V r. 2012 prošla, neb byl předpoklad jejího jasného vítěze. Ten ovšem usnul ,,ante portas";-)

4 0
možnosti

Přímá volba je nedomyšlený, legislativní zmetek. Kterýkoliv prezident je dohnán do postavení další Politické strany. Musí se ucházet o své voliče. Pak jde systém - proti systému. Prezident je pak vlastně kdo? - Politik, nebo hlava Státu? Má jej přijmout ten, kdo jej nevolil - A proč? Persona M. Zemana vše navíc násobí. Nemá žádné pravomoce navíc - Nejsou nutné. Ten Mandát není větší, ani menší. On si tedy vyhledává to neočekávané, "Hluchá místa v Ústavě". Sám pak říká, že k tomu má právo, neboť Mandát má. Opravdu, to je zcela blbě. O to více, že běžný Občan pzezidenta ke svému životu absolutně nepotřebuje! = Tedy jsme v polo Hradním Absolutismu ... :-)

2 4
možnosti

:-).....Mirku, dal jsem Vám tentokrát minus, protože nemohu souhlasit. Pamatuji, jak při poslední volbě Klause tam Kuní pysk lítal a vyhrožoval bručením, kdo ho nebude volit, jak se záhadně ztráceli poslanci, noooo, bavil jsem se a nechci aby se vrátilo!

Mně stačil z klobouku vytažený Drahoš, (zřejmě doufali, že národ buranů bude oslněn jeho titulem), naštěstí se tak nestalo. Jeho sluchátko v levém uchu, (měl sice falešné brýle,ale nezmiňoval se, že by byl nedoslýchavý i když vrtuli perfektně roztočil), a viditelnou nápovědu Vitowské, když byl s naučeným textem v koncích......to myslím ke kvalitě nabídnutého kandidáta, průměrně inteligentnímu voliči stačilo aby si udělal obrázek o jeho presidentské kandidatuře! Čus - bus! R^

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS