Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Podle mého názoru není tato vaše úvaha zase tak vynikající, jak ji vidí Jiří Svoboda. Pochybené je především srovnávání nálepek na pikslách s cukrem a solí s nálepkováním lidí. Nálepky na dózách v kuchyni mají své oprávnění, protože označují stejnorodý obsah, který se v nich nachází. Avšak "myšlenkový a emoční" obsah piksly zvané člověk není stejnorodý nikdy. Proto nemůže být pravdivá následující vaše věta: "Úplně stejně to funguje i u nálepkování lidí."

Jakékoli označení člověka je pokaždé zjednodušující. Řeknu-li o někom, že je třeba učitel (fotbalista, kopáč, baletka, úřednice...), může to být pravda, ale nikdy není celá. Pak záleží na tom, čeho chce člověk oním označením dosáhnout.

Dejme tomu, že se bavím se známým a zeptám se ho: "Znáš Nováka?" On odpoví: "Neznám." A já řeknu: "To je přece ten fotbalista." V takovém případě je nálepka "fotbalista" použita neutrálně a nelze proti ní nic namítat, neboť jsem nehodlal známému předložit vyčerpávající charakteristiku Novákovy složité a temné osobnosti, ale jen ho identifikovat mezi jinými Nováky.

Jiná situace nastane, když se zeptám známého: "Víš, že Novák prohlásil tuto úvahu za vynikající?" On se podiví: "Jak je to možné?" A já odpovím: "Je to zkrátka fotbalista." Tady je jasné, že jsem nálepku fotbalista použil pejorativně jako prototyp bl... No, nebudu to dál rozvádět. Ostatně si to domyslíte.

2 0
možnosti
JS

Pane Kvapile, i když jste se hodně snažil, nemůžete nic změnit na faktu, že úvaha paní Lhotské je skutečně vynikající. Jsou autoři, kteří se dokáží k tématu vyjádřit velice názorně a zároveň vtipně. Takovou autorkou je například paní Kateřina Lhotská. A pak jsou autoři, kteří na to nemají. Prostě na to nemají, ať se snaží, jak chtějí.

2 0
možnosti
JH

J56a28n 15H74a49r86v91a79n

19. 9. 2019 9:52

Fanatiků s černobílým viděním světa je tu asi tak 10, stačí vidět jméno autora/-ky a hned je jasno, nenávist z nich přímo stříká. Jsou to lidé zhrzení svým životem a takto si to kompenzují :-/

5 1
možnosti
JK

Napsal jste jedno souvětí a použil v něm hned dvě nálepky - "fanatici s černobílým viděním světa" a "lidé zhrzení svým životem". Jak víte, že je někdo fanatik, nebo že je zhrzený svým životem? Kouknete a vidíte, že. Jasnozřivci, jako jste vy, kteří se kouknou a je jim všechno jasné, jsou ti úplně nejhorší (abych také použil nálepku).

3 0
možnosti
JZ

Dobrá úvaha, ale chtělo by to zdůraznit, že nejhorší věc související s nálepkami je to, že se nálepky používají jako (rádoby rozhodující) argument. Např. člověk je označen jako xenofob, a jeho názoroví oponenti se tváří, jako že tím jsou všechny jeho argumenty vyvráceny a není třeba se jimi dále zabývat.

A takovou třešničkou na dortu je, že obzvláště v oblibě mají tento typ "argumentace" v oblibě nikoliv návštěvníci čtvrté cenové, ale vrcholoví politici.

9 0
možnosti
PN

Velice hezky napsáno, díky za možnost přečtení

6 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, paní Lhotská. A takových tu je... Jejích nálepkování lidí, těch, co mají jiné názory než oni, nic nevypovídá o těch "nálepkovaných," ale o nich samých. O jejich sebestřednos, o jejich černobílém -a jak tu někdo napsal "trubkovitém"- (omezeném) vidění. Karma. R^

9 1
možnosti
Foto

... sebestřednosti... Ď.

0 0
možnosti
Foto

Pokud nebudete opakovaně dehonestovat Putina a Rusko, budete označena za proruskou kremroli, pokud nebudete neustále dehonestovat komunisty, budete označena za komunistku s podstatnou mozkovou poruchou, pokud nebudete neustále dehonestovat Babiše a Zemana, budete označena za komunistickou kremroli.

Pokud budete kritizovat Milion chvilek a Mikuláše Mináře, budete označena za odpůrkyni demokracie a schytáte nadávky, které se zde nedají publikovat.

Za Váš článek karma R^

9 1
možnosti
Foto

1) „Pokud nebudete dehonestovat Putina a Rusko...“

2) „pokud nebudete neustále dehonestovat Babiše a Zemana...“

3) „Pokud budete kritizovat Milion chvilek a Mikuláše Mináře...“

...

Stačí číst mezi řádky. V případě nesouhlasu jde podle vás v prvních dvou případech o dehonestaci, zatímco ve třetím jde o kritiku. Vy jste ale srandista; že mě to překvapuje – inu nepřekvapuje.

1 1
možnosti
Foto

A,že se jich tady vyskytuje docela dostR^

3 0
možnosti
JS

Vynikající úvaha R^

9 1
možnosti
Foto

R^;-) Nálepka bývá přece jeden z až ,,nejzákladnějších argumentů";-)

7 0
možnosti
Foto

Já vesměs nálepky nepoužívám, ovšem ve Vašem případě ano. Nálepka zní: "Jiroudek". ;-D;-D;-D

3 1
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,83
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik