Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A tak můj nejsilnější dojem z jejich aktivit je ten, že upozorňují na různé „vymývače mozků“ především proto, aby je mohli čtenářům „vymýt“ sami.

Trefa do černého!

0 0
možnosti

Velmi pěkný svižný článek. Myslím, že stačí, aby lidé aspoň trochu psali věci tak jak jsou a snažili ve svých článcích uvést pro i proti a nevybírat jen hodící se argumenty. To úplně stačí.

4 0
možnosti

No ale když se nad tím zamyslíme, tak manipulace byla hlavním impuslem ke vzniku komunikace, řeči, písma, knih, novin, zpravodajských serverů.. Vždy živý tvor komunikoval především proto, aby něčeho docílil, tedy účelově manipuloval, např. přehnaným křikem a chvástáním zastrašil soka, naparováním oblafnul a přilákal partnerku, upozornil členy tlupy na jídlo, aby se ho nezmocnila jiná tlupa. Už i kojenec manipulativně hystericky pláče jako by umíral jen proto, že má trochu hlad a chce aby máma skákala kolem něj. :-)

Těžko najít kdekoli jakýkoli souvislý text, kterým by autor něchtěl někoho manipulovat. I ty nejsušší informace, jako je předpověď počasí, jsou manipulativní. Vždyť i věta: "Zítra bude chladno, teploty nestoupnou nad 0°C." se nám snaží vnutit něčí představu, že teplota 0°C je nutně chladná. A co matematicko fyzikální tabulky, ty že by byly suché a nemanipulativní? Kdepak, vždyť třeba tabulka chemických prvků je v nich graficky vyvedena cíleně tak, by čtenáři vnutila dojem jakési podivné periodicity, ale stejně tak by bylo možné prvky seřadit podle jiného principu. Kdybychom nechtěli manipulovat, tak zřejmě ani nekomunikujeme, jen sedíme a koukáme se do zdi. :-)

2 0
možnosti

Rád jsem přispěl k úžasné karmě. Díky.

6 0
možnosti

Dnešní manipulátoři a dezinformace slouží především k tomu, aby byl svět jednodušší, řešení jasná, okolí černobílé. A to se mnoha lidem líbí. Stejné je to i u tohoto blogu. Na podchycení něčeho tak složitého přece nestačí blog, který se přečte za tři minuty.

2 0
možnosti

Jenže autorka tohoto blogu se nesnaží o černobílé vidění světa. Právě naopak. Nabízí nám další úhel pohledu na problematiku dezinformací. Nikoho nenutí, aby její text četl. Zároveň velice názorně ukazuje, že je třeba kriticky přistupovat také k těm informačním kanálům, které se tváří jako alegorie pravdomluvnosti a objektivity.

Autorka také nedeklaruje žádné ambice postihnout celou problematiku dezinformací v jediném tříminutovém blogu. Nic takového se nepokouší ani naznačit. Její text lze chápat jako podnět k diskusi. Autorka v žádném případě nevyžaduje, aby s ní čtenáři souhlasili. Čtenáři mohou v jejím textu využít řadu funkčních odkazů, na jejichž základě si každý může ověřit, do jaké míry je autorčin názor relevantní. Zajímavě to ilustruje i zdejší diskuse. Ti, kteří s textem Kateřiny Lhotské nesouhlasí, jaksi trpí argumentační nouzí (mírně řečeno).

8 0
možnosti
Foto

Kdežto paní autorka není manipulátorkou ani v nejmenším. Nějak mi to připomnělo pana premiéra a jeho "všetci kradnú". ;-D

1 16
možnosti

R18a71d68e51k 17K68o19h13u45t

13. 2. 2020 19:52

Paní autorka netvrdí o sobě, že není manipulátorka. Ukazuje jen, že císař je nahý, obrazně řešeno.

10 0
možnosti

na tenhle článek lze napsat jen jedno:

jo!!R^

8 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS