Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Je potřeba být opatrný na hlasatele té "vaší" pravdy. Inteligentní člověk prověřuje především informace, se kterými tak nějak souzní. Tam se může stát velmi snadno obětí manipulace. Informace ideového protivníka bere s rezervou automaticky, riziko manipulace je menší.

5 0
možnosti
ND

A tak je to všude a se vším, i někteří blogeři a diskutéři manipulují, manipulové jedni hehehe.

Velkým problémem je, že někteří lidé médiím věří i úplné blbosti, mámo (táto) no když to píšou v novinách, tak to musí být pravda.

Jste jedna z mála, kvůli kterým stojí za to navštěvovat blog idnes a to v kladnem slova smyslu, pak ještě kvůli některým, kde se snažím o protiváhu demagogickych či manipulativních , či nalepkujicich názorů. :-).

A tak trochu je to zde z mé strany o pokus o zmírnění nenávisti mezi různými skupinami lidí, zejména zmírnění nenávisti důchodců...

12 1
možnosti
ND

Oprava: "zmírnění nenávisti k důchodcům"

On ten můj původní text lze, jak je v češtině obvyklé, vyložit i s jiným významem než jaký jsem zamýšlela, a kterého by se někteří s radostí chytili, že? :-)

1 0
možnosti
JK

Hezký pokus, paní Lhotská, ale mě nezmanipulujete. V úvodu píšete: "Jeho redaktoři zveřejnili šest kritérií a varovných signálů, jak text sloužící k balamucení lidí rozpoznat (zde). Nejsou z jejich hlavy, ale převzali je od provozovatelů projektu Checkbot. Nicméně se pod nimi podepsali jako jejich „autoři“, takže se s nimi nepochybně ztotožňují." Jenomže tak to není. Vámi rozebíraný text na webu "Manipulátoři.cz" se nazývá "2 návody, jak rozpoznat dezinformační článek" a nad tímto titulkem je ještě označení jakési rubriky na tomto webu "Monitoring".

A toto slovíčko - monitoring - staví celou věc do jiného světla. Manipulátoři.cz se nepodepsali jako autoři těch dvou návodů, ale jako autoři onoho monitoringu, což je pravda. Monitoring pak znamená něco jako sledování, takže Manipulátoři.cz zveřejnili na svém webu, co vysledovali jinde. Jestli se s tím ztotožňují, a pokud ano, tak do jaké míry, není řečeno, natož aby to bylo nepochybné, jak soudíte. Jsou to prostě dva návody, jak rozpoznat manipulaci. O tom druhém, který je na videu ve zmíněném monitoringu, se vůbec nezmiňujete (vy jste si to video nepustila?). Jenže právě až oba ty návody dohromady ozřejmují smysl onoho monitoringu.

Pokud však jde o to, jak rozpoznat manipulaci nebo mytologizaci skutečnosti, tak žádné zaručené jednoduché návody neexistují. Čistě technicky je manipulací či mytologizací v té či oné míře každý psaný nebo mluvený projev. Manipulace a mytologizace jsou tedy jevy velmi složité a členité a rozpoznat je vyžaduje vědět co nejvíce a kriticky přemýšlet o tom, co čtu, vidím nebo slyším.

A jediné relevantní vodítko k tomu, jak kriticky myslet, je dávný výrok císaře filosofa Marca Aurelia, který lze interpretovat asi takto: "Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt. Cokoli vidíme, je úhel pohledu, nikoli pravda.“

6 13
možnosti
Foto

Máte pravdu v tom, že je tam kouzelné slůvko "monitoring," ovšem pokud byste sjel až na konec článku, najdete tam uvedeno, že autorem je "manipulátoři.cz"

2 0
možnosti
Foto

Tak je logické, že vám manipulátor. Cz vadí když vyvrací lži., které produkujete vy A Vaši ideovi souputnici.

1 39
možnosti
Foto

Četl jste vůbec ten článek paní Lhotské nebo jen zkoušíte, jak Vám jdou argumentační fauly?

16 0
možnosti
LB

Děkuji autorce za toto shrnutí a za to, že si dala práci s vyhledáním konkrétních příkladů. Bude hezké na ně upozornit, až se někdo bude zaklínat tím, že "to přece odhalili Manipulátoři.cz".

19 2
možnosti
SN

:-).........souhlas, velmi dobře napsáno ! R^R^R^V

17 2
možnosti
RK

Díky za analýzu, ale už to mají v názvu;-D

21 1
možnosti
Foto

Karma.R^ A dopoušttějí se jich (dezinformací i profesionální novináři.... Rv;-O

20 0
možnosti
JK

Ještě jste zapomněla na Mirku Pantlíkovou, která se rovněž dopouští dezinformací.

0 3
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,80
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik