Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Trezorový film, dejme tomu na indexu jinak řečeno, je zkrátka slovo spojené s totalitou 30 let zpátky. Nikde nemůže vyjít, neexistuje, zákaz všude a za zhlédnutí a čtení věcí a půjčování věcí tvrdý postih - donucení ke spoupráci, vyhazov, atakdále. Bystří zaznamenají, že aby se paní autorka trochu kryla, sama si neodpustí poznámku, jak jinde jsou filmy k dohledání. Tím samozřejmě celá nádhernost předhozeného "trezoru" rázem vyčpí.

Zaprvé jde o to, že v té svobodě, koukněte, jak je krásná, může televize A onu věc díky svému nastavení zkrátka nechtít a televize B s tím nemá problém. U nás jsou kanály , kde vesele promítnou citovku Třiceti případů majora Zemana a někde si tím nechtějí znečistit prostor.

Díky přehodnocování věcí se setkáváme s jinými náhledy na věci zažité. Milan Uhde klade otázky ohledně Galéna a Bílé nemoci a slavné lékařské přísahy, řada filmů si v závěrečných titulcích neodpustí poctivé dovysvětlení, a zůstat v mantře miláčka Tyla a "jeho" Máchy skloňovaného jako podivného rozervance, chybí nám povědomí, že tu máme Byrona a Puškina.

Ale nakonec to nejdůležitější - tak já jsem ráda, že paní Lhotská jistě dobře chápe seriál Most:))

8 2
možnosti
Foto

I ty tresorové filmy jsem měl možnost vidět během vysokoškolského studia ve studentském klubu, nic nebylo absolutní.

1 2
možnosti
JH

Kdo by to jen řekl, že se ten talibalismus tak pěkně chytí i na Západě.

Ve dvaceti bych tyhle nové poměry vnímal jako tragédii, dnes se tomu už jen musím smát:-)

15 0
možnosti

J59a82k28u38b 43Š64o85l85c

18. 6. 2020 10:30

Tak Stalin se tady boural už dávno před Talibanem. Jediná socha, která, zdá se, nezmizí, bude socha paní Špinarové v Ostravě.

0 1
možnosti
Foto

Ono je to dnes horší, než u nás na konci 60. let. Tehdy šlo o to, že uvádění tehdejších filmů by bylo nutné vyplácet honoráře těm autorům, kteří emigrovali do zahraničí. A maskovalo se to i tzv. ideologickými důvody. A teď si vyberte, co bylo primární. Ale po zjištění, že byl stažen třeba i film Elmara Klose atd. o únosu letadla, tak že asi v tomto případě o ty ideové důvody nešlo.

2 2
možnosti
JH

Tehdejší zákazy byly motivovány především komunistickou ideologií. To se, pane Řezníku, okecat nedá:-)

6 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,81
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik