Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Paní Kateřino,

napsala jste to skvěle. Taky si to tak myslím. Koncept EU v současné podobě absolutně nemůže přežít. Armáda nevolených úředníků v Bruselu, dotace, nesmyslná nařízení a zákony, které jsou nám vnucovány násilím, k ničemu dobrému nevedou. Ničí to kapitalismus, který je stále nejefektivnější formou rozvoje společnosti. Proto EU dnes zaostává za Asií, i USA. A Čína to bohužel vyhraje. I když v Číně bych žít nechtěl. Zejména v těch průmyslových aglomeracích.

0 0
možnosti
BV

Upřesnění pojmů:

Kapitalista je osoba, která využívá své bohatství k investování do obchodu a průmyslu za účelem zisku v souladu s principy kapitalismu.

Kapitalismus je ekonomický systém založený na soukromém vlastnictví výrobních prostředků a jejich fungování za účelem zisku. Mezi hlavní charakteristiky kapitalismu patří akumulace kapitálu, konkurenční trhy, cenový systém, soukromé vlastnictví a uznávání vlastnických práv, dobrovolná směna a námezdní práce.

0 0
možnosti
TT

Může to znít rouhavě, nicméně v tomto odpovídá kapitalistický systém celkem dobře společenským principům všech možných druhů živočichů vyplývajícím z evoluční nutnosti: kdo nehromadí bohatství (a to se může jednat o větvičky vhodné ke stavbě hnízda), ten dřív nebo později utře. Ano, v případě lidí je bohatství spočívající v informacích a jejich přenosu oproti ostatním druhům speciální; ale koneckonců jsou tyto hodnoty zaměnitelné za doušek vody či sousto jídla. Ještě lze polemizovat, jestli nebyl aristokratický systém výkonnější nebo udržitelnější, ale to by bylo lepší probrat ústně.

0 0
možnosti
Foto

Mluvíte mi z duše. Karma a R^

4 0
možnosti
JK

Kdo jiný než Čech by měl vědět, že lakování -izmů na cokoliv jiného, nebo přidávání různých přívlastků, může podstatu pouze zastřít a v žádném případě ji nemůže změnit.

Svobodný svět má své mechanismy, podle kterých se lze dopídit skutečné pravdy, nebo se k ní významně přiblížit. Nazírat touto optikou na socialistický stát je jen víra v iluzi, která reálně neexistuje. Čeho všeho jsou schopni totalitní vůdci ve straně a vládě pro to, aby udrželi poslušnou víru v iluzi, jsme si snad prožili. Někteří ani dnes nejsou sto uvěřit, že byli napáleni a obelháni a vykreslují socialismus v růžových barvách. Jenže socialismus existuje jen v potoku krve vlastních lidí a v Číně tomu není jinak. Růst socialistické ekonomiky je vždy draze vykoupen, doba lží, podvodů a krádeží Číně končí, technologie se stahují a nový vývoj z venku nepřichází. Čína postupně zakrní, jako Kuba, Severní Korea, Rusko. Doufám, že tu není naiva, který by věřil oficiálním čínským číslům o tamní ekonomice, skutečný stav ekonomiky nezná nikdo ani vedení Číny, stejně jak to bylo u nás, ani skvěle údernicky zvládnuté pětiletky nesrazily západ na kolena, ale bylo tomu přesně naopak.

Spíš se obávám, že jak bude Čína reálně chudnout, tak jak se to děje v Rusku, tak by mohla mít militantní náladu a to by mohl být (na rozdíl od Ruska) pro západní svět velký problém.

2 5
možnosti
JU

J43o48s76e51f 55U23l54m64a28n

24. 9. 2021 11:57

A proč by Čína měla reálně chudnout? Čína začne reálně chudnout tehdy, když začne ztrácet konkurenceschopnost...k ničemu takovému nedochází.

5 0
možnosti
FN

Krásný příspěvek. Karma. Veškeré iluze o EU jsem ztratil, když v roce 2000 evropské špičky nabubřele vyhlásily desetiletku (jak podobně socialistickým petiletkám) ve které se údajně stane “Nejvýkonnější ekonomikou”. V době, kdy evropské firmy houfně stěhovaly svou výrobu do Číny.

V EU se socialismus s centrálním plánováním prosazuje takovou měrou, že Husák se musí v hrobě radostí točit jak vrtule, protože jeho tvrzení, že socialismus v Evropě zvítězí, se pomalu stává realitou.

14 1
možnosti
IS

EU se zaměřila na zelené technologie, které ale neumí vyrábět. Teď jsou to elektromobily, kde je evropský vůz třikrát nákladnější na výrobu. Minule to byly solární panely, které se dnes vozí komplet z Číny. To samé větrné elektrárny.

Evropský průmysl vždy dominoval u složitých výrobků, kde se propojuje přesná technika s elektronikou. V Číně jsou řádově levnější nákladové položky jako lidská práce, energie nebo suroviny. V základní výrobě jí tedy nelze konkurovat. Pochopitelně i složitější výroba je najednou v Číně ziskovější, protože v době nestabilní mezinárodní dopravy fungují spolehlivě dodávky na čínském vnitřním trhu.

6 0
možnosti
OD

K tématu.

Evropa diktovala světové trendy naposled před I. světovou válkou. Ta světu přinesla dva nové hegemony - USA a CCCP. Tito hegemoni pak ukončili dobu politického, vojenského i technologického leadership Evropy vítězstvím nad Evropou, která ve své agonii vyprodukovala pouze fenomén Hitlera.

Od roku 1945 byla Evropa ochuzena o kolonie, tedy zdroje surovin, rozdělena a kontrolována dvěma hegemony tak, aby se jim nikdy nestala konkurencí.

Náhlý a USA načekaný pád CCCP natolik rozhodil světovou rovnováhu, že jednak náhle vznikl prostor pro obnovení evropského impéria, kromě toho vznikl prostor pro "věčně druhé" soudruhy v Číně převzít iniciativu jako přirozený protipól Ameriky. Ta navíc nejen že nezvládla pozici jediného globálního leadra, ale také spáchala zločinnou chybu tím, že ve své aroganci "vítěze nad říší zla" zcela opomenula čínskou ambici a dále zacházela s Čínou jako se zemí "hodných bolševiků", kteří slouží jako levná výrobna. Číňané cynicky vykradli západní know how a během dvou dekád se tím dorovnali technologiím, které si USA střežily pro sebe a neposkytovaly je ani svým evropským chovancům.

Dnes je Čína dokonalým obrazem technologické dystopie dle vzoru Blade Runner, který Ridley Scott natočil již před čtyřiceti lety.

Svalovat to na evropský socialismus je směšné. Ten Bismarckův das Sozialstaat dvakrát porazil Evropu ve dvou válkách, aby podlehl USA a CCCP ve válce o dominanci globální.

EU je poslední šance, jak spojit síly rozdělených a pokusit se uhrát aspoň takovou roli, jakou má Korea, která dnes spoludominuje hned v několika oborech, i když to splácí bezpodmínečnou loajalitou USA v poloze politické.

Je samozřejmé, že jakákoliv emancipace z role amerického mocenského satelitu nebude v USA nijak vítána.

Socialismus na rozumné úrovni je pak prostým výsledkem evropského vývoje, je přirozenou reakcí lidí unavených exploatací impériem, které dávno padlo.

1 2
možnosti
OD

Socialismus západoevropského druhu je přirozená reakce - ztráta velmocenské ambice přirozeně vedla k investici do wellbeing obyvatel, zvláště pak, když nedaleko za železnou oponou stále seděl strašák bolševické diktatura a státy jako Francie či Itálie k ní po válce neměly nijak daleko.

To však znamenalo jisté zlenivění obyvatel, které ostatně můžeme pozorovat i na sobě - míra ochoty se obětovat pro vítězství čehokoliv je mizivá, naopak dominuje vychcané sobectví, skryté za otázku - "A co z toho budu mít já?". Ono je to po 40 letech budování společnosti, která nám nepatřila celkem přirozené.

Cynicky hleděno, jedinou šancí, jak se vymanit z pohodlí mocenské periferie je Green Deal, myšlenka natolik ambiciosní, že nás může jednak vytrhnout z pohodlné agonie světa fosilních zdrojů, navíc může být prostředkem, jak technologicky dostat Evropu zpět do čela technologického pelotonu. Pokud setrváme ve věku uhlí a ropy ještě několik dekád, technologická ztráta bude tak velká, že nás předběhnou ti, které klimatická změna postihne dříve a více a prostě je k inovaci donutí.

Pokud ovšem budeme pokračovat v rozkladných procesech jako byl Brexit, který dokonal prohození rolí - bývalý kolonizátor, tedy Británie, se stal kolonii své bývalé kolonie, tedy USA, rozpad EU bude znamenat trvalý pád do nevýznamnosti. V globálním světě jednotlivé národní státy velikosti Česka prostě nemají šanci hrát jinou roli než roli kulturní pamětihodnosti a folklorního muzea. Německo to dobře ví, proto poprvé v dějinách nesjednocuje Evropu pruským bodákem, ale frankfurtským bankéřem. Pokud se EU zachová, časem vznikne prostor pro balancovaný vztah s Ruskem, které plandá v bezprizornu a rozhodně nemůže čekat, že k němu budou Číňané shovívaví - pokud porostou, tak na úkor Ruska.

Amerika se zjevně otáčí svou pozorností k Pacifiku, kde bude bojovat svou novou válku o světovládu s Čínou, pokud se máme od Číny poučit, pak v tom, že je třeba konat ve chvíli, kdy je oko Mordoru upřené jinam.

0 4
možnosti
LC

Již pár let se domnívám, že v době, kdy Reagan prohlásil "My vás uzbrojíme" (díky za to), tak k v Číně nějaký Teng, potichu, mezi svými, řekl "My si je všechny koupíme". A již pár let tvrdím (v blogu to zmiňujete), že tak, jako jsme před rokem 89 závistivě nakukovali na Západ, budeme během několika málo let závistivě (a s námi celý Západ) nakukovat do Číny. Pro čínská města to platí už dnes.

7 0
možnosti
OD

Pane Chlumský, zkuste nakukovat nezávistivě. Uleví se Vám. Nicméně, v případě Zemana a Babiše máte s tou koupí bezesporu pravdu.

1 1
možnosti
JH

J10a62n 12H51y78n84e41k

23. 9. 2021 19:59

Tady nejde o obdivování Číny, ale kritiku EU. Ta táhne celou Evropu ke dnu , kdy se z ní stane nakonec ekonomicky rozvojovým kontinentem. Díky EK, která vydává nesmyslná nařízení, která likviduje národní zájmy včetně nesmyslné nelegální migrace, která se stala nebezpečím pro Evropu.

28 0
možnosti
JU

J54o38s84e47f 18U32l39m45a42n

23. 9. 2021 19:46

"Studenou válku vyhrál Západ především díky svému kapitalistickému systému" - přesně tak! A jelikož se Západ od těchto principů postupně a poměrně rychle odvrací, úpadek je logickým důsledkem. Mnoho lidí k Západu stále vzhlíží a jeho cestu považuje za něco správného a pokrokového, protože kdo je ekonomicky dál, ten přece musí něco dělat správně...Nebere přitom v úvahu to, zda ta správná cesta není již minulostí a zda současná vyspělost není pouze dědictvím. Zejména na mladé Západ dělá obrovský dojem...Mimochodem...víte, která firma byla mladými lidmi v roce 2000 (ten rok neberte úplně doslova, pamatuji si na ten článek, ale ne přesně rok) nejobdivovanější? Byla to Nokia :-) Asi dělala něco správně, že se dostala na vrchol...a asi dělala později něco špatně, že se z lídra stala téměř outsiderem...

8 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 41,34
  • Průměrná čtenost 5005x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik