Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Litva bere zkapalněný plyn z USA a má nejlevnější plyn v celé EU. Polsko bere plyn z USA a Norska. Staví obrovský terminál na příjem zkapalněného plnu z USA.Stejně jako většina Evropy také Česko odebírá ruský zemní plyn, avšak fatálně závislé na něm není. Evropa totiž nemá jen norskou náhradu − na jihu a jihovýchodě je doslova obklopena prstencem jiných dodavatelů, kteří čekají na příležitost, tedy pásem zemí severní Afriky a Blízkého východu. Česká republika je plně napojena na plynový trh severozápadní Evropy, soustředěný kolem Rotterdamu. Sto procent k nám dodaného plynu se prodává na trzích v Nizozemsku a Německu. Pro Rusko by hypotetické zastavení dodávek plynu by bylo fatální, protože na vývozu plynu závisí rozpočet Ruské federace.

3 3
možnosti
Foto

Tím jak se zavírají jaderné a uhelné elektrárny, musí tím potrubím protéct více plynu. Může se stát, že po cestě od přístavu nebo z Norska se z potrubí odebere tolik plynu, že na nás žádný nezbyde. Jak funguje volný pohyb v době kovidu víme, a přísloví o bližší košili také. Takže je zdroj na vlastním území jistota.

5 0
možnosti
Foto

Chtěl bych vidět, co nastane na zeměkouli, až se vytěží všechny fosilní zdroje energie.

1 0
možnosti
Foto

Taková situace ani zdaleka nehrozí. Objevují se další a další ložiska ropy a zemního plynu, která se zatím netěží.

0 1
možnosti
PK

Tahoun EU ví velmi dobře jak zabezpečit pro svůj národ (tedy především) potřebné dodávky a dokázal to i odmítnutím dodávek zkapalněného plynu ze zámoří.

A i samotný strýček Sam zmírnil tón, neboť se bude hrát o Arktidu.

Business first....a je to tak v pořádku. Karma za blogR^R^R^

4 1
možnosti
JZ

Polsko a Pobaltí pro změnu dalo přednost zkapalnělému plynu z USA před ruským. Ví, co dělají.

2 2
možnosti
Foto

Vyloučení Rosatomu z tendru na Dukovany vlivem politiky BIS, demoopozice a médii považuji za ekonomickou vlastizradu. Vím o čem mluvím, byla to část mé profese. A pokud tady zase zmíní Maďarskou elektrárnu, tak ať si o tom nejdříve něco nastuduje: https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/media-realita-projektu-paks-ii.A211002_205744_p_ekonomika_wag

11 4
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,83
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik