Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
10 5
možnosti
VB

Předložit seznam ministrů, poslat jej někam s požadavkem na dostavení se k raportu, pokud nejmenuje, tak kompetenční žalobu. P

okud ji prohraje a nejmenuje, tak článek 66, protože nerespektováním ÚS prokáže, že je šílený.

6 3
možnosti
AP

No, ona má být opravdu hlava státu jen mašina na podpisy? Nemyslel jsem si to za VH, VK a nemyslím si to ani dnes ...

4 2
možnosti
JP

Nadpis je zavádějící a zcela lživý - to nakonec vyplývá z dlouhého a zbytečného textu. Ano, sama píšete, že Havel a Klaus měli výhrady, ale nakonec jmenovali navržené kandidáty. Dokonce bez zbytečných průtahů, jako dělal Zeman při jmenování vlády B. Sobotky. Havel jmenoval dokonce Zemanovi do vlády jistě s těžkým srdcem starého komunistického kádra Grégra a estébáka Kavana, Klaus pak nezkušenou dívenku Peake jako ministryni obrany. Možnost nejmenovat dle mého názoru nemá, ale výhrady mít může a může je dát k veřejné diskusi. Jak to bude dál pak záleží premiérovi, zjištěných skutečnostech a politické kultuře ve společnosti. Zeman mohl vyslovit výhrady například k jmenování estébáka Babiše do Sobotkovy vlády z důvodu absence lustračního osvědčení. Nebo dnes vůči Michálkovi, ale neměl by nikoho kádrovat kvůli jeho názorům.

9 2
možnosti
JR

J45a65n 27R67á72ž

25. 11. 2021 19:23

Považuji všechny diskuze o tom, zda prezident musí, či nemusí automaticky jmenovat každého, koho mu ke jmenování designovaný předseda vlády předloží za nesmyslné, neb to jsou jen a pouze teoretické úvahy. Skutečnost je ale taková, a na to Zemana už všichni dobře známe, že když se prezident zasekne na některém jménu, tak ho nic nepřinutí, aby ho ministrem jmenoval. Když se Fiala se Zemanem nedohodne před svým jmenováním do funkce na všech jménech, tak ho prostě předsedou vlády nejmenuje, protože to skutečně udělat nemusí, a Babiš s ministry ze strany, která se vůbec do Sněmovny nedostala tu bude vládnout ještě hodně dlouho. Republika potřebuje nutně rychle vládu s podporou Sněmovny, aby mohla činit potřebné kroky jak pro ozdravění ekonomiky, tak k zastavení šílenství, zvané Coviod19. Hrát silácké hrátky o jméno nějaké nepodstatné figurky, jen aby si Fiala posiloval své ego, občanům státu hodně uškodí. Jsou chvíle, kdy ten, kdo rozumně ustoupí, válku o politickou prestiž nakonec vyhraje a ta chvíle nastane v pátek. U Zemana bych s nějakým ustoupením nepočítal a když se Fiala zasekne, odneseme to my, občané!.

5 4
možnosti
JK

Ta škoda na státě, pokud nejmenuje Fialu premiérem a navržené ministry, jde jednoznačně za Zemanem. Vaše filipika ve prospěch Zemana na tom nic nemění.

6 3
možnosti
LN

L44u15d55ě27k 54N40ě54m48e76c

25. 11. 2021 18:04

Nojo... extrémní levice. Ještě tam napište nějakou podobnou kravinu. Vy lidi jste snad úplně blbí. Nebo mezi nima najdete nějaké podobné vejlupky jako Gavrila Principa, či Dzeržinského? Chápu, že vám vadí mladí lidé, kteří "ještě nic nedokázali", ale to je jediné, co proti nim logicky můžete použít.

6 5
možnosti
Foto

Paní autorka asi také nic nedokázala, tak ji rmoutí, že někdo jiný tu možnost má.

4 7
možnosti
JT

J13i96r67i 39T73i96c63h42y

25. 11. 2021 17:55

Stale se tu vedou rozepre, jestli prezident ma ustavni pravo vetovat urciteho ministra navrhovaneho predsedou vlady On ma rozhodne pravo vyjadrit svuj nazor a predseda se pak muze rozhodnout po uvazeni prezidentova naqzoru.

Povazuji za nesmiritelne, ze i ty nejsilnejsi staty zapadu jsou ochotny se vzdat demokratickych principu, jen aby mohly obchodovat s Cinou.

0 0
možnosti
JK

Tyto informace, které uvádíte o prezidentech, jak odmítali jmenovat ministry, jsem už četl někde jinde od někoho jiného. Mám pocit, že jste je opsala a neuvedla odkud a od koho. Zato jste svůj text doplnila vašimi pročínskými připomínkami. K tomu jen - uvádíte, že Čína je podle celkového HDP druhou největší ekonomikou světa za USA, které mají ale 4x méně obyvatel. Zkreslujete ale HDP na osobu. V tomto ukazateli figurují USA na 7. až 10. místě podle různých zdrojů (mimochodem to je zdaleka nejlepší poměr mezi celkovým HDP a HDP na osobu), zatímco Čína je podle HDP na osobu někde kolem 80. místa, mimochodem hluboko i za Českem.

5 7
možnosti
SR

Pirát Lipavský se na funkci zřejmě dlouhodobě připravoval. V roce 2010 obhájil s odřenýma ušima (https://www.lidovky.cz/nazory/stranicka-knizka-jana-lipavskeho-ma-spravnou-barvu.A211029_175719_ln_nazory_vag) bakalářskou práci s názvem "Politizace ruských energetických dodávek na příkladu zemního plynu".

7 1
možnosti
PN

Je zajímavé, že Fiala řekl, že Green Deal je realita, ale neuvědomuje si, že to, že Zeman necouvne, je taky realita.

9 1
možnosti
Foto

To, že má silnější mandát je teorie samotného pana presidenta, ústava se nezměnila takže ani přímá volba nezměnila jeho povinost říditi se ústavou.

22 5
možnosti

P17e27t80r 38Č73e24j51k11a

25. 11. 2021 18:17

To není teorie pana prezidenta, to je logický fakt plynoucí ze změny volby. Ano, ústava se co do obsahu kompetencí nezměnila, ale změnit se tím může způsob používání kompetencí prezidenta republiky. Říká se tomu neformální vliv...... Prezident má celou řadu ryze politických pravomocí (jmenování premiéra a členů vlády k nim mimochodem patří) - a s mandátem voličů v zádech je vcelku logické, že je bude uplatňovat "političtěji"..... Jinak řečeno - v souvislosti s přímou volbou je logické, že došlo k tomu, že prezidentovou snahou je mít silnější vliv na vládu, než dřív. Ale to jsou důsledky, které zákonodárci neviděli, když to prohlasovali. Pokud chcete učebnicový příklad, tak v prvním funkčním období Zeman dotlačil svého času značně lavírující vládu Sobotky do protiuprchlického postoje, který vláda následně uplatňovala také.

4 2
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,83
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik