Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP
Foto

Blog je vyjádřením názoru. Respektuji ten Váš na pana Lipavského, jen bych varoval před přílišným zjednodušováním. Vždy je rozdíl mezi rétorikou v opozici a následně ve funkci ministra....

Dovolím si ale reagovat na tři věci, se kterými mám problém. Ta první je tvrzení, že je Čína pro nás "strategický" obchodní partner. Tím opravdu není, i když se podílí cca 8% na obchodním obratu (trh EU cca 70%). Ve vzájemném obchodu dlouhodobě výrazně převažuje export čínského zboží do ČR (v roce 2021 téměř 12x více než náš export do ČLR), ale z hlediska komoditní struktury je zřejmé, že strategické komodity v ní nejsou. Pokud by tedy hypoteticky obchodní vztahy zamrzly, tak tento dovoz budeme schopni nahradit jinými státy (byť za vyšší ceny). Na přímých zahraničních investic v ČR se nepodílí Čína ani 1% a je na cca 19.místě - lze asi zmínit jen padesátiprocentní podíl v J&T Finance Group, podíl v soukromých aerolinkách Travel Service nebo převzetí fotbalového klubu Slavia. Ani zde tedy "strategická důležitost" není.

Poněkud pragmaticky je vnímána obchodní hodnota lidských práv - klidně budeme prodávat zboží vrahům či teroristům, jen když nám dobře zaplatí. Čínský velvyslanec nám jako protektor v naší zemi poroučí, jak se mají chovat ústavní činitelé, ale jakákoliv reakce je jen hrozba "ručičkou"? Přece všichni z historie víme, co se stane, když menší stát třeba jen jednou ustoupí velmoci.

K článku 68 - celkem souhlasím s většinou uvedeného a výklad článku přísluší pouze ÚS. Jak správně uvádíte, prezident Zeman byl zvolen v přímé volbě, ale Ústava se nezměnila, co se týká jeho mandátu. Proto bych nezpochybňoval především výklad tohoto článku samotným M. Zemana z r.1998.

21 3
možnosti
Foto

Zeman žádný silnější mandát nemá. Práva a povinnosti prezidenta se s přímou volbou nezměnily ani o jedno písmeno. A vzhledem k jeho duševnímu a fyzickému zdraví je jeho mandát spíše mnohem nižší, i kdyby ho volilo 80% voličů, jako že ne.

29 10
možnosti
JR

J61a76n 33R79á87ž

25. 11. 2021 19:35

Ale to nemá vliv na jeho právo jmenovat premiérem toho, koho uzná z vhodné. To jsou hlavní trumfy Zemana. Když bude Fiala trvat na tom človíčkovi od Pirátů, tak ho prostě předsedou vlády nejmenuje a Fiala bude rázem jen řadovým poslancem bez kompetence podat kompetenční žalobu, se kterou se každý ohání, že by Zemanovi přistřihla křidélka a donutila ho Lipavského ministrem jmenovat.

5 0
možnosti
LV

V zákoně o provozu na pozemních komunikacích je napsáno, že "řidičský průkaz vydá úřad příslušné obce s rozšířenou působností". Chcete říct, že - byť jen podle některých expertů - může úřad řidičský průkaz nevydat?

10 3
možnosti

P20e91t35r 94Č53e70j97k25a

25. 11. 2021 12:02

Zeman je ústavní činitel, nikoliv úředník... Uradem státní správy je Kancelář prezidenta republiky, nikoli prezident sam ve věci ústavní kompetence. Podívejte se prosím na kompetence prezidenta a písmeno g) kde je řešeno udělování milostí. Je povinen udělovat milosti, nebo záleží na jeho úvaze? Formulace je totiz jazykově totožná jako u jmenování premiéra a vlády.

8 1
možnosti
JK

Můžete si klidně tady hrát ty prozemanovské tanečky, můžete vést disputace nad ohýbáním ústavy, lustrovat a pomlouvat kde koho, jen aby sebestředný, pomstychtivý asociál zářil čistě jak betlémská hvězda na Jeruzalémem, ale pravda je zcela někde jinde.

Izrael za dohledu Stropnického pomáhá Hradním okupantům a panu Strnadovi prodávat zbraně do třetích zemí. Tady se bere neskonalá vděčnost a agresivní obrana Izraele. Podobně je na tom i Rusko a Čína a např. Homecredit, tady je firem podstatně více. Z pozice ČR nevidím jediný důvod mít s Izraelem nadstandardní vztahy, jiné než s většinou podobných demokratických států.

Ovšem ta nebetyčná lež k obchodování s Čínou, to není neznalost, že náš obchod s Čínou pokulhává za všemi státy EU je celkem logické, ale on pokulhává i za mnoha státy světa. Navíc jde o bilanci silně zápornou. No a o slibovaných investicích jste taky pomlčela, chápu, to se do krámu opravdu nehodí.

Co přesvědčí někoho, k napsání tak manipulativního a zjevně lživého článku, to by mě fakticky zajímalo.

15 10
možnosti
Foto

Paní Lhotskou to baví. :-)

3 8
možnosti
Foto

Nevím, do jaké míry může to či ono rozhodnutí naši zemi poškodit, ale co škodí vždy, jsou nejasnosti v otázce hranic, za nimiž pragmatismus nabývá zřetelných rysů kolaborace.

3 2
možnosti
Foto

Můžete tzv. antisemitismus Pirátů nějak ověřitelně doložit? Rv

11 11
možnosti
Foto

Když ne autorka, to co pan Karásek nebo Slovák? Nic. A jak to?

1 0
možnosti
MV

Staříkovy vrtochy. Mnozí už vědí...

8 10
možnosti
JP

J67a66n 26P44a62v11l86í26k

25. 11. 2021 9:37

V ústavě z roku 1920 je psáno, že prezident republiky "jmenuje a propouští ministry a stanoví jejich počet." To je dost velký rozdíl mezi formulací v dnešní ústavě. Autorce jakožto právnímu laikovi, jak sama uvedla, bych doporučil, aby jako relevantní výklad upřednostnila ten, který pochází od politicky neutrálních a zároveň všeobecně uznávaných odborníků na ústavu, jako je např prof. Kysela, na rozdíl od politicky, i u politiků osobně angažovaných, vykladačů typu doc. Koudelky, který kope za prezidenta, případně nějakých neúspěšných stran.

14 6
možnosti
JP

J62a66n 17P54a35v51l23í91k

25. 11. 2021 9:43

Opravuji: ... nějaké neúspěšné strany".

0 0
možnosti
Foto

O Lipavského tady jde až v druhé řadě..

Rozhovor čínského prezidenta se svým tajemnikem: Nějací Češi nám chtějí vyhlásit válku. Opravdu? Kolik jich je? Přes 10 milionů? Vážně? A ve kterém hotelu bydlí?

Je správné udržovat korektní obchodní vztahy. To je bez debat. Jenže korektní vztahy jsou jen z naší strany. Nebo spíše jednání někoho, kdo jim leze do zadnice. Mají nás za póvl a podle toho se k nám chovají. Pokud se alespoň někdy nešprajcneme, staneme se brzy jejich vzdálenou provincií. A Zeman správcem provincie.

13 4
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,83
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik