Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Lidi, líbí se vám piráti jako ministři, když jsou ve sněmovně poslední? Dostávají ministerstva, jakoby oni sami vyhráli volby, dokonce jim ještě přidali ministrů. A ten jejich předseda, Bartoš, to je nějaký praktik na podporu rozvoje země, nebo revolucionář, který nechce nechat kámen na kameni. Divné, piráti a jejich celoevropská základna jako internacionála...

2 0
možnosti
ZZ

A co s tím naděláte ?

Premiér má to právo.

Ovšem drobný problém je v tom, že piráti jsou papežtější než papež - a Fialu z nich ještě může bolet hlava.

;-)

0 0
možnosti
JS

Proč je tohle už minimálně třetí den ve výběru Rv

1 0
možnosti
ZZ

asi je to čtenáři oblíbené

;-)

0 0
možnosti
PV

Co se právního názoru na článek 68 ústavy týče, tak nepochybuji, že jich tu v Česku máme tak deset milionů. A ani jeden není důležitý kromě jediného - právního názoru ústavního soudu. Ale klidně tady o tom v blozích můžete plkat a plodit články klidně sto let ;-)

3 0
možnosti
OS

Proč tolik plků, plků, plků. Prezident může mít výhrady a odmítnout podepsat návrh na ministra, ale musí to zdůvodnit. Pokud se jedná o jeho osobní antipatie, tak to není důvod. Musí pro to mít velmi vážný důvod, jako trestní stíhání (což asi dle jeho dřívějšího jednání není), bezpečnostní riziko ( třeba zpráva BIS) a nebo střed zájmů (to asi také dle dřívějšího jednání MZ asi není).

3 2
možnosti
JF

a nebo to že kandidát dané strany nemá dostatečný demokratický mandát z voleb natož aby mu byla svěřena zahraniřní politika, a kterou dokonce vykonávají i z pozic na který nemají žádný demokratický mandát - např. z pozice premiéra či předsedy senátu atd ...

0 0
možnosti
RV

Zásadná chyba je v zákone, ktorý umožňuje, aby ho rôzni právnici rôzne vykladali. Stačilo by predsa k vete o menovaní ministrov prezidentom pridať ešte jednu, napr. Prezident má právo odmietnuť vymenovanie jedného alebo viacej kandidátov na ministra (alebo, že také právo nemá).

1 0
možnosti
MS

Přijde mi to jako lehce tendenční článek. Co se autorce nehodí, to neuvede. Současný prezident neumí dodržovat pravidla obecně, ani ústavu. Když se mu hodí výlad A (v dřívější roli premiéra), tak jím operuje, když zcela opačný, tak s ním bez sebemenšího studu vyrukuje. Když ÚS rozhodne o volebním zákonu a jemu se to nelíbí či nehodí, tak odebere vyznamenání Rychteskému ?!. Sice na tento krok nemá právo a je to dětinské chování, ale jeho zábrany jsou nulové. To je zcela vypovídající o osobnostních rysech Miloše Zemana. Nemluvě o tom, že si myslí, že je vrchní velitel policie. Ale pokud má v ústavě práva, tak to x-krát zdůrazní. Jenže ostatní články asi nečte. Žák ZŠ by měl znát školní řád, prezident ústavu, ale je to marný, je to marný, je to marný. Výklad ke jmenování ministra by byl na delší rozbor, ale stačí vědět limity veřejné moci dané ústavou a zda má/nemá ČR poloprezidentský systém. Kvalitní a argumenty podložený rozbor provedl již kdysi ústavní specialista J. Kysela, zde bylo i řečeno, proč bylo legální nejmenovat Ratha, dokud se nevzdá fukce předsedy ČLK. Šlo o objektivní překážku. Ale důvodem nemůže být subjektivní hodnocení - je málo zkušený, je takový nebo makový, vetuji ho. Prezident není HR pro preméra. Může být mentor a říct dle klasika: To neděláš dobře Jaromíre/Petře s těmi sirkami. Ale jen a jen na premiérovi je, zda to vyslyší nebo ne.

9 1
možnosti
LD

Nedostatečná praxe či kvalifikace by důvodem k nejmenovani ministrem být měla. U běžných občanů je to hlavní důvod k nepřijetí na konkrétní pracovní pozici či neprodlouzeni smlouvy. Kdyby byl prezident kromě jiného tím HR pro premiéra, tak by to nebylo až tak úplně od věci.

0 0
možnosti
JF

máte tedy docela zajímavé výkyvy :-), ale když zrovna nepočítáte (třeba kapacitu atmosféry pojmout veškeré CO2 z šampáňa z jedné velké buržoázní mega giga watt párty ;-D - a nemúže za to ten kapitál ;-)) tak R^

0 0
možnosti
JF

... jinak přímá volba prezidenta samozřejmě správně přímo souvisí s jeho rolí - tj. zde dohlížet na demokratičnost procesů ... ostatně Piráti nemaj příliš silný demokratický mandát se 4 poslanci v parlamentu - to se jim musel povést opravdu nějaký velmi povedený husarský volební kousek (pokud ne podvod na voličích) třeba využitím sporného ustanovení volebního zákona (aspoň by měl být sporný na osobní rovině té dané strany nikoliv na straně že si takhle nějaká parta zákon napsala a která je zároveň i v těch volbách vytunelovala - aneb že je něco v zákoně neznamená že to také musím využívat pokud s tím bych mohl mít nějaký osobní problém třeba tzv. demokratický ;-) zde trojitý ;-D;-D;-D, ...a aby mohli tito husaři ještě jakkoliv nabourat zahraniční politiku jakýmikoliv jejich husarskými kousky ať by byli jakékoliv - např. podporovat územní necelistvost Číny, když právně Taiwan samostantý nelze z pozice primátora (úlohou primátora jsou odpadkové koše a asfalt nikoliv jakákoliv zahraniční politika) a to ani z pozice ČR - to lze dělat pouze z pozice spojence někoho jiného kdo na to má vliv - takhle neděláme husárské kousky ale spíš kašpary a to Zeman jistě dobře chápe na rozdíl od někých husarů či ... těch co chodí jako demokrati, kdákají jako demokrati tak to jsou demokrati ;-D dávám trojitý R^R^R^

1 1
možnosti
PP

Myslím, že ani houpací kůň by se nemusel stydět za tyhle plky.

9 3
možnosti
Foto

Obdivuji věcnost a preciznost Vašeho psaní. A blahopřeji k Vašemu svátku, ať Vám to stále takto myslí!

4 6
možnosti

O Lipavského nejde. Kdyby tam nebyl Lipavský, Zeman si vybere jiné jméno, které z nějakého důvodu odmítne. Cílem je pozdržení sestavení vlády a rozhádání pětikoalice. Lipavský je jen záminka.

Nemá cenu se hádat, jestli Lipavský ano či ne. Asi to bude mizerný ministr, ale neudělá více škody než jiní mizerní ministři ve Fialově či Babišově vládě. Můžeme si vzít jako příklad našeho milého ministra zdravotnictví, jehož jedinou kvalifikací je, že umí zpívat a jmenován byl Zemanem dvakrát. Neznám Fialovu vládu, ale tipl bych si, že na úrovni Lipavského se ještě jeden či dva najdou. Nábojů má Zeman dost. Stačí si jen vybrat jaký si vybere pro svůj již zmiňovaný cíl - pozdržení sestavení vlády a rozhádání pětikoalice. Jestli mu to zdravotní stav dovolí, nová vláda nebude sestavena do února. Pod jakoukoliv záminkou, která neohrozí jeho prezidentskou pozici.

4 2
možnosti

Zapomněl jsem ještě na jeden bod. Snažme se být objektivní. Pokud se nějaký blog dá shrnout pod "nemám rád Piráty", pak je to špatně. Kopejme do Pirátů. Najde se hodně zadků, které mají ve své hlouposti vystrčené. Ale rozlišujme, kdy se jedná o nenávist k Pirátům a kdy se jedná o oprávněnou kritiku.

2 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 41,34
  • Průměrná čtenost 5005x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik