Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Problémem českých důchodů je přílišná finanční závislost našich důchodců na státu. Příjmy našich důchodců pokrývá stát z více než 95% a to je prostě moc. Pro srovnání, v Německu nebo Rakousku je to 70%, v Holandsku nebo v USA dokonce jen 50%.

Z tohoto pohledu byla reforma paní Maláčové skutečnou katastrofou a plně souhlasím s autorkou, že je dobře že se neuskutečnila.

Naproti tomu Nečasova reforma šla správným směrem a v okamžiku svého zavedení představovala maximum možného. Kdyby dostala šanci a kdyby v každém volebním období byly parametry o kousek upravené k větší sociální citlivosti, mohla by být dlouhodobě udržitelná. Jejím zrušením jsme ztratili 10 let (minimálně). A udělat se bude muset tak jako tak (s ohledem na demografický vývoj) a jen to bude víc bolet.

12 3
možnosti
JS

J22a41n 61S85t53e62h58l15i67k

16. 12. 2021 11:53

Nečasova reforma byla výhodná pro 50 tis. lidí co se jí zúčastnily a byla pro ně výhodná. Sociální citlivost může zajistit pouze stát prerozdelenim a pokud si platíte ze svého, tak socialni citlivost neexistuje ( nemáte zdroje) . To je prostě realita. V USA je jiný systém dostupnosti bydlení a zboží. Navíc vysoká mobilita ( nejste pripoutan k nemovitosti, která tam není uložením peněz) .

2 1
možnosti
JE

Politici pracující neustále neurotizují řečmi o tom, že nebude na důchody.

Nepracující na dvacetiletých dávkách však nikdo netrápí stejnými pochybnostmi!

5 0
možnosti
JS

J87a80n 76S18t39e75h15l38i33k

16. 12. 2021 11:01

Reforma , transformace atd. Toto slýchám 30 let . Výsledkem je rozebírání majetku pro pár vyvolených .

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/dan-z-nemovitosti-bohatsvi-paq-research-majetkova-nerovnost-datova-zurnalistika_2110290500_nkr?_ga=2.1767860.485142092.1639648442-28576497.1634803353

Samozřejmě jde jen o odhad , protože narozdíl od západu se u nás nepoužívají daně z nemovitostí podle majetku jak je běžné na západě (je vysvětleno v článku) .

Tedy na duchody už není kde brát . Navíc pokuď by jsme chtěli spravedlivější duchody , tak by to znamenalo další díru do systému , který už je teď na hraně a jediné řešení by bylo tedy snížit duchody těm sociálně slabším . Což vzhledem k uhlíkové neutralitě by vedlo k totální bídě.

Koho asi by pak ty masy volili ? Pravice už dosáhla svého v daňové oblasti . Co bude ještě jejím cílem ? No jsem zvědav ;-)

0 0
možnosti
PB

P46e74t72r 92B81u92r52i92a46n

16. 12. 2021 13:06

Pravice byla jediná, která lidem výrazně snížila daně z příjmů. A to všem.

Ten odkaz, který jste dal, je demagogie jedné nadnárodní investiční skupiny, které jde samozřejmě o to, aby lidé investovali do nemovitostí. Proto posuzuje státy podle oho, kolik v něm lidé vlastní zástavních listů k nemovitostem. Když si však uvědomíte, že naprostá většina nemovitostí, o kterých je řeč, jsou průmyslové nemovitosti, potom není jediný důvod aby je vlastnilo široké spektrum obyvatel a jejich držení není bohatství ve smyslu jachty a vily, nýbrž podnikatelské soukolí. Ono vůbec poměřovat kolik % lidí drží kolik % majetku je populistická demagogie.

Daň z nemovitosti je klasická levičácká zlodějina.

0 0
možnosti
RP

Poněkud nechápu, co je možné na důchodech reformovat. Kromě nějakého vnějšího nátěru a nepodstatných úprav.

Vždy bude platit, že důchodci dostanou tolik peněz, kolik stát buide mít a jak se politicky rozhodne, jestli jim ty peníze dá i za cenu dluhů nebo je dá na něco jiného. Víc peněz než z daní a odvodů občanů a firem stát nikdy mít nebude, tudíž je nikdy dát důchodcům nemůže. Aspoń dlouhodobě ne.

Kdo je mladý a má rozum a aspoň trochu si to může dovolit, tak už dávno stejně spoří individuálně. Bez ohledu na to, jestli zrovna vládnoucí politici zvádějí nějaké spoření nebo ne. Státní podpora takového spoření zas tak moc velká není. A ti starší, jako my , musí doufat, že i bez nějakého výrazného spoření ještě slušný důchod stihnou.

2 0
možnosti
MB

Na reformě důchodů? Zde přesně vystupuje farizejskost. Premiéra Zemana, neudělal nic. Babišova, který tu Nečasovu zrušil. I povážlivé, kdy si to dal do Vládního prohlášení! Přidávání, není reforma ...

Důchod, není sociální dávka. Každý má takový - Jaký jej chtěl mít. V tom, je spravedlivost. Člověk, si jej formoval, celý život. Přestaňme už konečně přívlastkovat! "Spravedlivý", pro všechny? Proboha, co je to za pojem ?

Podobně, "Dobře vychované dítě". Které to je? Co zdraví na ulici a pustí sednout v MHD? Přitom tak jednoduché. To, které ze svých příjmů podporuje rodiče! V atributu je vše. Přímý zájem starších, aby mladší makal. Skutečné, mezigenerační sounáležitosti. Bez hesel - skutečná podpora rodiny. Proč, to ještě neexistuje?:-)

7 0
možnosti
AK

Mezigenerační solidarita neexistuje již a ne ještě.

Byla nahrazena solidaritou státní.

A pokud zrušíme i tu, je tu riziko, že nebudeme mít solidaritu žádnou...

3 0
možnosti
AK

No a jak byste si důchodovou reformu představovala vy?

Současný solidární průběžný důchodový systém je založen na tom, že ekonomicky aktivní přispívají na důchody svých rodičů.

Chtěla byste to jinak?

5 0
možnosti
MA

M33i31l83o15š 13A95d47a95m

16. 12. 2021 11:16

prubezny system je asi v Evrope jediny schudny. Problem je, ze je treba, aby lide pracovali a odvadeli do systemu. A hlavne aby pracujici rodiny mely alespon 2 deti a bezdetni platili podstatne vyssi odvody.

Pokud to nestaci, proc stat tam neprisype ze zisku digitalnich firem, statnich firem.

2 0
možnosti
Foto

Jak to, že minulá vláda nepokročila?

V roce 2020 se počet vyplácených starobních důchodů meziročně snížil o 14 335. Letos se tento úspěch podařilo překonat už během prvního pololetí. To je dohromady pokles o víc než procento důchodců. A covidová úmrtnostní data naznačují, že letošní pokles počtu důchodců bude ještě výrazně vyšší.

Takových úspěchů bude nová vláda dosahovat jen těžko.

(konec ironie)

11 1
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,83
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik