Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Samozřejmě jsme stále ještě nic neprošvihli, ale uznávám, že jsme měli příznivější doby, kdy se mohlo s reformou penzí začít a začínat s penzijní reformou v době nastupující recese, energetické krize, vysoké inflace a s válkou v Evropě není úplně ideální ...

0 0
možnosti
ZZ

Recesi, energetickou krizi, inflaci a zapojení do války si zapříčinila naše vláda a celé EU, sama - a nikdo ji k tomu nenutil.

;-(

0 0
možnosti
RP

Tak nakonec vždy zbývá taková reforma, kdy se dá všem zhruba stejně. Ti chudí z toho nakonec docela dobře vyžijou a pro ty bohaté to bude bezvýznamné kapesné k tomu, co si našetřili. A kdo si jako bohatý nenašetřil a nyní tak s tou částkou nedokáže vyžít, tak prostě měl smůlu. To by řešilo i demografickou křivku, protože na takových důchodech by se docela dost ušeřilo. Takže by jednomu důchodci dokázali poskládat důchod i jenom dva pracující. A horší než dva pracující na jednoho důchodce to snad nikdy nebude.:-)

0 0
možnosti
RH

Problém je, že tu šanci prošvihnout penze sice před patnácti lety prodrbal náš stát, ale neprodrbala ji tato vláda. A protože se na to vybodli před patnácti, deseti i pěti lety, teď to bude sakra bolet, a ten kdo to udělá bude prostě nevolitelný. Protože bude muset šáhnout důchodcům peníze, což se vždycky vysvětluje špatně.

Nic jiného nezbývá. A neexistuje ani jednoduchá cesta, protože jak sama píšete, spoléhat se jen na stát znamená jít o žebrácké holi, přičemž v podstatě ta úspora bude muset nutně znamenat nejen šáhnout na důchody, ale i zvyšovat věk odchodu do důchodu. Že lidi v té době nebudou moc pracovat? Smůla... že sehnat práci po šedesátce začíná být nemožné? Taky smůla...

Ano, je to spousta špatných řešení. Dobré nebylo nikdy. Ne moc špatné bylo, ale populistické strany do toho nešly, protože si nechtěly kazit vyhlídky do voleb.

Jaký je tedy váš návrh?

1 0
možnosti
MD

Naprostý souhlas. Na penzi by si měl každý naspořit sám. Vytvořit penzijní účet na který by si od začátku své výdělečné činnosti každý ukládal určitý finanční prostředky které by spravoval a ručil za ně stát. Tyto peníze by byly pouze navyšovány o inflaci. Jde pouze o to vypočítat kolik procent by každý ze svého platu odváděl do tohoto fondu. Samozřejmě, že lidé kteří ze zdravotních důvodů nemohou pracovat budou placeni z jiných například sociálních prostředků.

0 0
možnosti
JK

Zajímavý článek, obdobně, jako stovky a tisíce dalších takových. Všechno je špatně, ale autor nic použitelného nenavrhuje. Čím to? Že nic použitelného není a nelze to navrhnout? Už to tak bude, že? Tak proč někdo stále píše podobné články? Fakt lidi nemají nic lepšího na práci, než mlátit prázdnou slámu? Možná že nemají, protože nic jiného než prázdná sláma nám už nezbylo...... Děcka mají chřipku a mám je doma, půjdu jim uvařit oběd, a zítřejší starosti o důchody nechám zítřku. Kdoví, co vlastně bude.

0 0
možnosti
JL

Uz ten nadis clanku ukazuje mysleni Cecha. Momentalne Cesku, ze pani Kateřino Lhotská. Hazime flintu do zita jeste predtim, nez jsme vystrelili.

Jiz nekolikrat jsem poukazal na osobni znalosti v reseni sveho duchodu v jine zemi. Snad je treba rici, ze ten system duchodu u nas je stejny jako v zminene zemi. Mladi pracuje a vytvari hodnoty pro ty duchodce, tedy pro tu starsi generaci. A protoze jsem pracoval ve tri zemich, pobiram duchod z tech tri zemi. Presne jake roky jsem tam odpracoval a kolik jsem zaplatil z me prace pro tu starsi generaci. Kdyz dam ty tri duchody dohromady i s moji manzelkou, musim rici, ze mame spokojeny zivot. Jeden s tech duchodu je posilan i z CR za 15 let prace v CSSR. Podminky vypoctu presne podle tech dvou zbyvajicich duchodu v jinych zemi.

Znalosti pred odchodem do penze, jsem jsem mel predlozeny asi pet let pred vstupem. To byla ta posledni zeme me prace. Ta mi dala take moznost v mich 44 letech meho veku, vytvorit si slusnou investicni castku pro prilepseni k te me penzi. Ten program se nazyva "401K". Nebudu vypisovat proces toho programu, ale jen dodam, ze tato investice nam prinasia hodnotu jedne cvrtiny duchodu navic. Pro upresneni podle matematickeho vzorce, duchody ="A" potom celkovy prijem me rodiny je "A"+ "1/4A." To vse jiz po dobu 22 let.

Z investice z mich uspor a obdobi 18ti let. (44 az 62 meho veku)

Detaily tohoto programu jsou na internetovych strankach. Mozno si je prelozit. Tento program muze byt pomocnikem v ustanoveni investicniho programu v CR a jen s kontrolou statu.

0 0
možnosti

Vlády zcela neposlouchali předpovědi odborníku kteří po roce 1992 tvrdili že pokud stát nevrátí podpory pro mladé manželství v podobné formě a objemu jako ta socialistická dojde přesně v těchto letech k obrovským problémům ale přednost měly stavby golfových hřišť atd.. Je vysoká inflace a to proto že není za co utrácet a ne proto že lidé mají nadbytečně vysoké příjmy. Dnes pořád vidíme že téměř všechno zboží je nedostatkové a tím drahé a tím pádem pro spoustu občanu nedostupné. A pokud si někdo myslel že ta nová 5kočková vládní koalice bude extrémně pracovitá tak to byla chyba, vládě už došli kecy to Babiš a každý soudný člověk vidí že vláda 5koček je ničemně líná a ještě k tomu lhali,lžou a budou jen lhát protože líní nic jiného neumí. Jme nejubožejší národ Evropy protože si necháme vnutit lež jako pravdu a ještě je u toho necháme i mlaskat.

4 2
možnosti
JK

Zboží je dostatek a v široké nabídce. Zjevně si nepamatujete žádný nedostatek, a to ani osmdesátky. Prosím už nic o ekonomice nepište, jste buď zcela hloupý, nebo už si nic nepamatujete a tedy zcela senilní. Anebo jste zcela mladý. To jediné by Vás pak omlouvalo.

1 0
možnosti
PP

P81e94t97r 35P24r82o14s

2. 3. 2023 13:16

V jedné části svého příspěvku za zamýšlíte nad tím, kolik by si měl člověk naspořit do důchodu. Píšete, že budete ignorovat inflaci. Jenže v závěru odstavce stejně devalvujete částky o odhadovanou inflaci. To ztrácí smysl. Buď nepočítáte inflaci nebo ano.

1 0
možnosti
JK

Teď už se úspory za poslední roky znehodnotily nejméně o 25%, pokud bych vzal některé položky, které má nízkopříjmová domácnost procentuálně vysoké (potraviny třeba), tak ta inflace je vyšší, třeba i 50 či 80%. Podobně ceny nemovitostí za posledních 5 let, tam je inflace třeba 100 až 150% (to se zase protlačí do nájmů). Aktuálně Michl z ČNB drží těžce pro-inflační politiku (cílem je vytěsnění relativní dluhové zátěže Agrofertu, já vím). Tzn. inflace bude nejméně další 2 či 3 roky relevantní, znehodnocení úspor přesáhne určitě 50%, i statistickým spotřebním košem měřeno. A za téhle situace zanedbávat inflaci? To si dělá autorka legraci, ne? Co když je ta inflace implicitně vlastní globálním tendencím - stárnutí populace ve vyspělých zemích (Čínu nevyjímaje), deglobalizace, deindustrializace Západu? Co když budeme ještě rádi, když se podaří udržet inflaci do 10, či 15% p.a., dlouhodobě? Opravdu je to položka, kterou lze zanedbávat? Bože, ať tahle ženská už nic nepíše, je to chodící ostuda.

0 0
možnosti
LV

L42e97o75š 58V49a47c52e28k

2. 3. 2023 12:36

Naspořit si v podstatě nelze, jelikož více peněz v ekonomice znamená jen další inflaci, která ty úspory zničí. Minimálně se zvýší cena práce. Jediná šance je tohle letadlo úplně zrušit. Lidi se budou muset na důchod nějakým způsobem připravit samy a lidi to dokáží lépe než nás stát. Třeba tím, že budou mít více dětí nebo tím, že investují. Každopádně jak se kdo postará, tak bude žít. A to je spravedlivé.

0 3
možnosti
MB

A jak tedy, když nemá smysl spořit?

2 0
možnosti
ZB

Tak od roku 89 jsme postoupili a odchod do důchodu je o 5 let později a proti 52 procentům z průměrného platu jsme na 46. No vedeme to dobře.

Jinak do důchodového systému se dá vložit třeba ČEZ a vynosy z něj nebo jiná daň a v pohodě to může fungovat.

Případně přijde další Covid a pojmeme to jako Švédsko.

5 0
možnosti
JK

No ale v roce 30 nebo kdy se má skončit se spalováním uhlí a ČEZ skončí v insolvenci, velmi pravděpodobně. Co potom? /píšu to z legrace, Vaše představy o financování důchodů jsou naprosto směšné a bizarní).;-D

(samozřejmě vivisekce důchodců je validní postup....).

0 0
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,42
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik