Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OD

Nejvíce mne baví, jak se tu nad důchodovou reformou rozhořčují zejména ti, kterých se netýká.

Dnešní důchodci a ročníky do 1970 mohou spokojeně jít na ryby, jejich problém to není.

Ono by celkem stačilo, kdyby normalizační geronti nežvanili do toho, co je za jejich životním horizontem.

2 11
možnosti
JK

Takhle to je. Stejně to nejde vyřešit. Jenom si na tom mnozí vylepšují politickou kariéru. Aby si pak zase vylepšili výsledovku Agrofertu, třeba.....

0 0
možnosti
RP

Tak ono se nic moc vymyslet nedá. Vždycky bude platit, že na penze může stát dát jenom to, co vybere a že pro ty více vydělávající, pokud to třeba neprohrají v kasinech či jinde nebo nenaletí podvodníkům, bude důchod jen nějaké kapesné, protože za kariéru si nahromadili dost na zajištěné stáří. Utrhovat od úst, aby si zajistili dostatek majetku na stáří, si budou muset pouze ti středně vydělávající. Zatímco ti nízce vydělávající si nemohou utrhovat od úst a našetřit prakticky nic a jedině ti jsou tak ve stáří odkázáni čistě jen na stát.

Čistě materiálně je tak reforma důchodů jen o tom, jak důstojně a současně úsporně zajistit stáří těch nejchudších , co vydělávají málo nebo nevydělávali vůbec. A těch bohatších, co měli smůli.

Ovšem čistě politicky je nutné důchody dávat všem, včetně těch, co se zajistili na stáří a včetně těch, co jsou tak bohatí, že důchod je pro ně kapesné. A ideálně ještě co nejvíc podle zásluhovosti, takže těm nejchudším dávat co nejmíň.

Čistě společensky je nutné co nejvíc lidí ze středních a poněkud spodnějších vrstev přesvědčit, aby si během kariéry co nejvíc utrhovali od úst a šetřili si na stáří, aby tito lidé byli ve stáří co nejméně závislí na důchodu od státu a co nejméně ho potřebovali. Aby potom co nejvíc zbylo na ty nejchudší.

A funkční reforma důchodů se tak bude muset pohybovat někde uvnitř těch tří mantinelů.

2 1
možnosti
OD

Aha, plánovat na stáří je "odtrhování od úst".

Zde mluví zástupce generace "nic nevlastnit, nic nepodnikat jo a státe, postarej se o nás".

Okno do duše socanovy.

Nic nikomu nikdo "neukradl". Prostě ta tisícovka, kterou platíme my, kdo vytváříme produkt, prostě nepůjde na důchody, ale na dluhy, které nadělal Babiš korupcí důchodců a Maláčová socanským hýřením z cizí kapsy.

Demografický problém má celá Evropa. Průběžný systém je podraz na mladé, protože zdejší politici si zvykli uplácet tu největší populaci v generaci baby boom.

Voliče do toho netahejme, ti jsou vždy sobečtí a starají se pouze o sebe. Tahejme do toho tzv. společenské elity jako je teta Kateřina, protože ti jsou tu elitami proto, že vidí dále než na špičku svého nosu. A nebo také ne, že.

V zemi, kde jsme už skoro 80 let zvyklí žít na cizí účet je to asi přirozené. Vyrostly nám tu zástupy těch, kdo nikdy neudělají nic pro stát, ale donekonečna tu budou brblat, co všechno měl stát udělat pro ně a neudělal.

Nejprve jste žili z arizovaného, potom ze znárodněného, teď žijete na dluh, který zaplatí vaše deti. Pašáci k pohledání.

2 7
možnosti
PV

Njn, a to si tak clovek poslechne v TV, ze profesionalni sportovci musi mit silne nadprumerne platy, protoze se musi zabezpecit behem aktivni karery. Vsem ostatnim je dana rada, aby se rekvalifikovali ;-D

0 0
možnosti
Foto

O reformě a různých podobách se mluví snad už dvacet let s tím, že současný systém neni udržitelný, no jak vidno, drží se stále. Potíž jsou jen řeči před a skutky po volbách. Žádná vláda si to s náma nechce rozházet:-), a tak lhala a lže i tato a my to máme v přímých přenosech, doplněno různým vykrucováním z toho, co bylo řečeno před volbama.

9 1
možnosti
RK

Shodneme se aspoň na tom, že se makroekonomická situace bod voleb změnila?

0 4
možnosti
LV

V první řadě by se měla definovat vazba mezi výší průměrného důchodu a nějakým výkonovým ukazatelem ekonomiky - HDP, průměrnou mzdou a pod. A na základě toho pak stanovit podmínky odchodu do penze - věk, odpracovaná léta, ale třeba i možnost postupného odchodu do důchodu (spousta profesí teoreticky umožňuje postupné ubírání úvazku, takže dotyčný už nemusí pracovat "naplno", ale stále může být v rámci možností užitečný), atd.

Dokud se toto nestane, nelze se domluvit na ničem. Snad jen na tom, že výše důchodů odpovídající 48 % průměrné hrubé mzdy je dlouhodobě skutečně neudržitelná.

3 1
možnosti
JV

Dlouhodobě neudržitelné je především podhodnocení hodnoty práce, tedy mezd. Vámi uvedené poměrové procento tu bylo již před 15 lety a nikomu to nevadilo.

Na druhou stranu všechny meze překračuje nekompetentnost současné vlády, tudíž od ní nelze čekat nic chytrého, viz změna jejího programového prohlášení.

8 3
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 38,54
  • Průměrná čtenost 4952x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik