Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J50a59n 93K59a73r27a88s48e67k

10. 3. 2023 13:24

od roku 2008 do roku 2017 tady psal blogy pan ing. Nejedly, pracovnik CEZ, odbornik na jaderne elektrarny. Jeden z jeho prvnich blogu z roku 2008 zacina otazkou 'Lze nahradit Temelin obnovitelnymi zdroji' a v clanku je zminen cil, dosahnout v EU v roce 2020 20% podil na vyrobe energie z obnovitelnych zdroju.

V clanku konci pan ing se zjistenim, ze to neni mozne.

Kdyz s blogy v roce 2017 koncil, tak byl i nadale presvedcen, ze ten solar a ty vetrniky a vsechno to zelene je blbost, ALE , presto priznal, ze se v necem mylil.

Totoz v tom, ze si nedovedl predstavit, ze napr. Nemci vezmou do ruky tolik penez, ze ten cil - tech 20% u nich dotahnou aktualne na 50%.

Pan inzenyr si to proste nedovedl predstavit.

Zrovna tak jako autorka a mnozi dalsi zde, si mnohe nedovedou predstavit. To neni zadna hanba, my lide jsme vetsinou takovi.

1 1
možnosti
JV

J78a26n 80V64ě97r47n36ý

10. 3. 2023 9:11

Jako vždy skvělý článek, vzpomněl jsem si u něj že už jsem zažil stížnosti na LED žárovky, limit pro wattáž vysavačů, nařízení nabíjení elektroniky přes microUSB, a nejspíše tisíce jiných drobných zákazů a nařízení, které měli všechny kompletně ukončit inovaci, zničit naši ekonomiku a s ní i naše životy. Dnes budu opět spát klidně s vědomím že lidé, kteří se posledních 20let vždycky mýlili, se nehodlají poučit a až budou za 10 let jezdit do práce v aku autě, budou nadávat na nějaký nový výmysl EU, který nás všechny vrátí do jeskynní.

2 1
možnosti
JK

LED svítidla jsem kupoval už v době, kdy stály 20x víc než žárovka, kdo na to neměl, ten dál kupoval žárovky. Stížnosti jsem žádný neslyšel. Dnes, když LEDka stojí cca dvojnásobek toho, co stála žárovka, nedává smysl LEDku nekupovat - cena klesla na přijatelnou úroveň (a kvalita bohužel klesla taky - ze 6 LEDek 5W GU10 při minimálním čase používání po třech letech svítí poslední světelným tokem tří světlušek). Možná se objevovaly a objevujou stížnosti na barevný spektrum, o kterým však většina smrtelníků nemá ani páru (a netušej, že i kvůli tomu jsou přes zimu v krapet větší deprézi).

Limit na příkon vysavačů se mi taky moc nelíbil, takže jsem pořídil novej před jeho zavedením. Doteď funguje, tak mi to žíly netrhá (krom toho, nikdy jsem nebyl úklidovej stachanovec).

Sjednocení konektorů - proti tomu brblali výhradně výrobci, ani omylem konzumenti.

Proti tomu - při prosazování grýndylyny údajní odborníci z řad ekoteroristů oblbovali plebs polopravdou, že ceny elektromobilů se dostanou na úroveň spalováků. Pro jistotu zamlčeli, že to udělaj direktivním zvýšením cen těch spalováků (daně na paliva, zavádění fyzikálně nesplnitelných norem) a dotacema elektrickejch vehiklů - čímž velkou část populace připravěj o individuální mobilitu a ten zbytek bude moct nabíjet jen ve chvíli, kdy bude fučet a slunit, jinak bude hrozit blackout.

A to je jen jedna oblast, kterou zelenej mor hodlá zničit.

Opravdu v tom nevidíte rozdíl?

2 1
možnosti
MB

Souhlasím.

Jen se nemůžu rozhodnout, jestli je greendealismus výsledkem pouhého odtržení od reality nebo jestli jde o část plánu, jak z Evropy udělat novodobý středověk včetně moderního nevolnictví - přijde mi, že všechny ty levičárny v poslední době prezentované mají za cíl vytvoření nového nevolníka, který nebude nic vlastnit, všechno bude sdílet a bude řízen sociálním kreditem, bez kterého ani neopustí přidělenou buňku.

Technologie na ovládání populace se ve velké míře otestovaly v době covid games - bez QR kódu žádná restaurace nebo fitko, v některých zemích bez QR kódu ani do autobusu, v Kanadě se za účast na protestech blokovaly bankovní účty. O Číně nemluvě.

2 0
možnosti
LH

Přece nejde o záchranu planety tímto způsobem, jde jen o likvidaci potenciálně remcající Evropy a v druhém sledu konstatování - je nás moc, a zeměkoule se nechce nadmout.

1 1
možnosti
LH

Uvalte na válečné stroje emisní povolenky a je po válkách

3 0
možnosti
IM

I73v12a63n 19M80i92n35á94ř

9. 3. 2023 12:58

Není divu, že velké automobilky se do elektromobility nijak neženou. Jsou si vědomy, že s koncem výroby spalovacích motorů se zbavují svého know-how, budovaného a vyvíjeného více než sto let. V této disciplině jim nemůže Čína ani Indie konkurovat.

1 0
možnosti
LV

L84e53o78š 25V51a39c90e96k

9. 3. 2023 12:54

Jako vždy skvělý článek. Další problém je v tom, že lidstvo je zodpovědné maximálně a 4% světových emisí CO2. A osobní doprava cca za 0,2%. Z toho je zřejmé, že přechodem na elektromobilitu se nemůže nic vyřešit, spíše se CO2 díky potřebné infrastruktuře naopak o něco navýší. Takže i motivace a důvod zákazu postrádá smysl.

9 0
možnosti
JV

A ta 4 % jsou ten problém, protože je to právě množství, kvůli kterému celkový obsah CO2 v atmosféře setrvale roste...

0 6
možnosti
Foto

Včera jsem viděl atlas světa. Celý byl bílý jen EU byl označena modře. Logicky musí každému člověku , snad jen s výjimkou těch, kteří mají IQ houpacího koně, dojít, že v Green dealu vůbec nejde o klima, uhlíkové stopy a jiné nesmysly.

4 2
možnosti
IB

I94v57o 48B37o64u36š77e

9. 3. 2023 12:25

Jeden pohled na atlas a konspirace je odhalená. Tomu se říká Volného paradox.

1 6
možnosti
VT

Vzkaz pro všechny zelené aktivisty - vraťte se do základní školy do hodin fyziky a chemie, a dávejte pozor !! Zákon zachování energie zatím stále platí a stejně tak platí i u chemických rovnic - "co je vlevo, musí být i vpravo" !![>-]

18 1
možnosti

jenze chyba neni ve slove zeleny, ale v slove pokrok :-/

0 0
možnosti
LK

Z ekologie se stalo náboženství a to je vždy problém, když racionalitu založenou na vzdělání nahradí víra a ideologie bez reálného základu.

Prostě potřebujeme stabilní a spolehlivý zdroj energie. Takový zdroj energie totiž jako jediný dokáže zajistit levnou energii. A z pohledu ceny se ukazuje jasně, že žádná energie není tak drahá jako ta obnovitelná. Ve velkém měřítku na ni totiž není spoleh, nedá se řídit, nedá se plánovat a nese sebou spoustu dalších nákladů jako jsou třeba nyní masivně budovaná bateriová úložiště, která mají vykrývat výkyvy v síti.

Navíc realita je taková, že ani uhlíková neutralita nezastaví změny klimatu, které na této planetě vždy probíhaly, probíhají i teď a probíhat budou i dál bez ohledu na nás.

Podstatné je, že změny klimatu nepřežily organismy, které se změnou bojovaly. Změny klimatu přežily pouze ty organismy, které se těm změnám dokázaly přizpůsobit. Tedy co bychom měli dělat je celkem jasné, ale tupá ideologie zatím volí jinou cestu.

21 2
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 41,04
  • Průměrná čtenost 5005x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik