Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když senátorka Hamplová šíří "zprávu", že na jižní Moravě ČEZ ve velkém odstřihuje odběratele el. proudu, je to lež, nebo dezinformace?

6 1
možnosti
Foto

Jen drobná nepřesnost, od proudu tam odstřihl jen paní senátorku.

0 2
možnosti
PC

Ono je signifikantní a zároveň úsměvné, jak se "boj s dezinformacemi" pravidelně objevuje a tvrdě prosazuje v dobách potřeby vtloukat lidem do hlavy tu "jedinou pravdu", ten "jediný správný názor". Bylo to nejen před rokem 1989, ale jak víme, i v jiných, dávných i nedávných epochách. Ostatně kdo tu předchozí prožil a nemá po lobotomii, tak musí moc dobře vědět. Jsou tu však další, kteří sice pamatují, ale očividně jim to i tehdy vyhovovalo, a tudíž vyhovuje i dnes.

7 1
možnosti
PC

*... kdo tu předchozí dobu dobu prožil...."

1 0
možnosti
JP

Co je vlastně dezinformace, se mohutně vyvíjí v čase, přidávají se další a další

“rozšířená” vysvětlení. Slyšel jsem i definici, Kateřino, že dezinformace je opak informace. Což asi bude, i když nás tahle definice nikam neposune. Netřeba se však soustřeďovat na definice, to skutečně klíčové v této problematice je, že někdo musí prověřit, určit, rozhodnout, dát štempl INFO nebo DEZINFO. A to je ten zakopaný pes, který už notně zavání. Bojovníci proti dezinformacím si jaksi automaticky přisvojují toto právo, jsou o své neomylnosti hluboce přesvědčeni. Vlastně jim to sebevědomí můžeme závidět, to, v jak přehledném černobílém světě žijí. Jenže základem lidského poznání a následně vědy je schopnost pochybovat. A k tomu je třeba mít podmínky, aby pochybovat (diskutovat, přít se, argumentovat...) bylo možno ve veřejné, odborné, vědecké, politické, společenské... atd. rovině. Nikdy nepochybující jsou vždy základní živnou půdou totalitních režimů. A ještě něco: vždy, když některá strana začne volat po boji proti dezinformacím, hoaxům a lžím a snaží se vytvářet i cenzorské úřady a vyhlášky s drastickými represemi, je to spíš známka slabosti její “pravdy”, kterou ve svobodné diskusi není schopna obhájit, prosadit a argumentačně podepřít. A to je už hodně smutný signal finished.

12 1
možnosti

Hlavní kámen úrazu je ovšem vztah válce na Ukrajině. Ten, kdo vidí, kdo je agresor a kdo napadený, není žádnou "živnou půdou totalitního režimu":-P, ale soudně uvažující člověk, který k tomuto svému přesvědčení nepotřebuje nalejvárnu vládnoucího režimu.

7 0
možnosti
MB

Dezinformace byly, jsou a budou. Za vrchol užitku považuji pomatení Hitlera Spojenci. Vylodění v Normandii bude prostě jinde a jindy. Na matení komunistů jsme si za 41 let zvykli. Ani právo nebylo Právem - prostě bylo Rudé. Tedy to pokračuje v novodobí. Začal s tím Goebbels - v každé rodině musí být rádio. Hlas Vůdce v domácnosti . Mj., génius zla, jako propaganda už pouze kopírován ...

Dnešek? Princip je stejný. Co se má změnit? Dostat svou informaci k uchu posluchače. Oligarchové skupují sdělovací prostředky, Putin osvědčeně sází na vždy existující kolaboranty. Novodobé prostředky tomu přejí. Internet a svoboda. O tom se Adolfovi ani nesnilo.

Rozumně uvažujícího člověka? Dezinformace nemohou ovlivnit. Na straně druhé jejich existenci popřít nelze. Obrana je nutná a zároveň zbytečná. Zejména - "Je to tak, je to pravda"! Jířa s Janou to potvrdily a Honza přitakal. Půjdeme se někam sdružit třeba na náměstí. Tam žádné dezinformace neexistují, samá pravda:-) Dezinformace byly, jsou a budou. Stejně, ta Spojenecká byla super!

1 0
možnosti
Foto

Vliv dezinformací se bohužel podceňuje.

13 0
možnosti
LB

Pokud byste pod svým příspěvkem nechal místo na podpis, tak bych k němu s chutí připojila svoji parafu, Karle.

Nevěřící Tomášové, kteří vliv dezinformací bagatelizují či dokonce zesměšňují, by si měli přečíst knihu finské investigativní novinářky Jessikky Aro Putinovi trollové. Tato kniha otevřela oči i mnohým lidem na Západě, kteří odmítali věřit, jak útočná a zhoubná je ruská informační agrese.

8 1
možnosti
Foto

Dezinformace už používali Římané a ruští carové. Kdyby byly neúčiné nebude do Rusko do dezinformací vrážet miliony dolar. Úspěšně to používali nacisté, komunisté.

5 0
možnosti

Nemáte pravdu v tom, že se dezinformace přeceňují, ani v tom, že "u nás žádné masy lidí ovládané lžemi „nepřátelské propagandy a jejich domácích přisluhovačů“ nevidíte. Proč myslíte, že Rajchl vyzýval demonstranty, aby sebou na demonstraci netahali ruské vlajky? Protože moc dobře věděl, že je tam dost takových, kteří by jimi moc rádi mávali. A ještě více tam bylo těch, kteří pomoc Ukrajině vidí jako utrhování od úst našincům.:-P

13 0
možnosti
FD

Já tedy dopady desinformací vidím všude kolem sebe.

5 0
možnosti
FL

Ale nejlepším bojem proti nim je na ně reagovat a vyargumentovat je ve svobodné diskuzi. Když se zakážou, budou se objevovat na sociálních sítích a emailech a dodá se jim punc zakázaného ovoce a nebude možné je zpochybnit ...

5 0
možnosti
Foto

J54o66s48e80f 58B32á48r43t95a

21. 4. 2023 10:47

Zaslouženou karmu asi nedostanete, tu inteligentní jsem dal.

6 11
možnosti
MM

Jo, inteligentní karma od inteligentního musí každého potěšit,;-(

8 2
možnosti
MM

Dezinformace dokážou oblbnout celý národ, viz nacistické Německo a současné Rusko. :-/

9 3
možnosti
FL

Opak je pravdou, tam dezinformace fungují právě protože tam zakázali svobodnou diskuzi

4 1
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,79
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik