Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za odmítání genderové a klimatické teorie mohou zahraniční dezinformace

Respektive takový dojem získá člověk po přečtení „Zprávy zvláštního výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v EU“. A já bloud si doteď myslela, že obě teorie jsou odmítány kvůli své nesmyslnosti. 

Pokud si chcete celou Zprávu přečíst, najdete ji zde. Jde o 66 stran hutného textu, ve kterém se omílá stále dokola to samé. Tedy jak zabránit zahraničním dezinformátorům ovlivňovat společnost v členských zemích EU. To, že něco takového zkouší, je samozřejmě fakt. Informační války ostatně probíhají po celé lidské dějiny a liší se pouze tématy a používanými prostředky. Snaha bránit se těmto útokům je pak logicky stará úplně stejně.

Ovšem stejně staré jsou i pokusy těch, co jsou zrovna u kormidla, umlčovat pod záminkou obrany před zahraničními dezinformačními útoky i kritické názory „domácí“. Markantní to bylo za minulého režimu. Když třeba pokročilo budování socialismu tak daleko, že v obchodech nebyl k sehnání ani toaletní papír a mezi lidmi se šířila říkánka „přestavba má zádrhel, není papír na pr...“, reagovala na to komunistická propaganda prohlášením o „protistátních živlech řízených zahraničními centrálami, které zneužívají dočasné problémy v zásobování k útokům na socialistické zřízení“. 

Zpráva se mimo jiné explicitně vyjadřuje i k některým aktuálně diskutovaným tématům, jako je například problematika sexuálních menšin. A tak se v dokumentu píše třeba o nutnosti čelit „genderově zaměřeným dezinformačním útokům" nebo o „šíření dezinformací o osobách LGBTIQ+ podněcujících nenávist“. Nějak však není jasné, co si pod těmito výroky vlastně představit. Je „genderově zaměřeným dezinformačním útokem“ třeba výrok, že pohlaví jsou jenom dvě? Nebo že by „dezinformací o osobách LGBTIQ+ podněcujících nenávist“ bylo tvrzení, že manželství je svazkem muže a ženy? A není to náhodou s tím vyvoláváním nenávisti vůči sexuálním menšinám úplně jinak?

Podle mne jim totiž mnohem víc, než hloupé plky na nějakém obskurním webu škodí výkřiky všelijakých aktivistů vystupujících jejich jménem. Jako třeba když tuhle pan Stupka označil za homofoba každého, kdo odmítá manželství osob stejného pohlaví. Včetně současného premiéra Petra Fialy (zde). Gayům a lesbičkám pak moc nepomohla ani iniciativa „Jsme fér“, která v předvečer ruské agrese na Ukrajinu prohlásila, že nejlepší odpovědí na Putinovo harašení zbraněmi je uzákonění homosexuálních manželství (zde). Proti tomu, jakou nenávist vůči sexuálním menšinám umí vyvolat aktivisté, jsou zahraniční dezinformátoři zkrátka úplní žabaři...

Ještě více než v opatřeních proti genderovým dezinformacím však Zpráva „tvrdí muziku“ v tažení proti těm klimatickým. V tomto případě totiž dokonce otevřeně požaduje některá tvrzení zakázat v podstatě úplně. Posuďte ostatně sami:

…je naléhavě nutné řešit problém zavádějících informací a dezinformací v oblasti klimatu; vítá úsilí konference COP26 o přijetí univerzální definice zavádějících informací a dezinformací v oblasti klimatu a o navržení opatření k řešení této otázky…

Který názorový směr bude asi mít to štěstí, že s ním bude moci člověk „svobodně“ souhlasit? Podle mne by bylo naivní věřit tomu, že to může být nějaký jiný než ten, co dává změny klimatu za vinu působení člověka a chce po nás, abychom ve jménu záchrany před budoucím uškvařením se spáchali co nejdříve ekonomickou a energetickou sebevraždu. Bude samozřejmě podpořen „vědeckými poznatky“ a „analýzami“. Což není nic jiného než dokumenty, ve kterých si zastánci antropogenní příčiny změn klimatu navzájem potvrzují správnost svých závěrů. Ty sice mají se skutečnými analýzami jen pramálo společného, protože tato praxe odporuje i těm nejzákladnějším standardům analytické metodologie, ale zato se tímto způsobem spolehlivě dosahuje „vědeckého konsenzu“ (psala jsem o tom zde).

Zpráva se prostě snaží navodit dojem, že na odmítání genderové a klimatické teorie mají nějaký zásadní vliv právě zahraniční dezinformátoři. Což je podle mne nesmysl. Lidé zkrátka o tom, že pohlaví jsou jenom dvě a poroučet větru a dešti je blbost, nepotřebují od nikoho přesvědčovat. A od někoho z tramtárie už vůbec ne. Jenomže zveličováním vlivu zahraničních dezinformátorů se vytváří pocit, že nesouhlas s těmito teoriemi znamená přebírat jejich stanovisko, a tím nahrávat zájmům jejich sponzorů. Konkrétně tedy Ruska a Číny. Na základě toho je pak už poměrně jednoduché označit za dezinformaci i názor „tuzemského“ mluvčího a zabránit tak jeho šíření. Což je mimo jiné jedna z nejzákeřnějších technik útočné manipulace, která se nazývá „Nelichotivá asociace" (zde). Spočívá v tom, že argument není zpochybněn žádným protiargumentem, ale tvrzením, že to samé říká někdo, kdo nemá dobrou pověst. 

Ve společnosti, která si „demokratická“ a „svobodná“ nejenom říká, ale opravdu taková je, mají ovšem právo zaznívat názory všechny. Ať si zkrátka každý říká, co chce. Samozřejmě pokud tím nepřekračuje zákon. Takže když zrovna nikoho „neposílá do plynu“, ať si klidně tvrdí, že existují desítky pohlaví, nebo že jsou jenom dvě, stejně jako ať si říká, že za změny klimatu může člověk, nebo že jsou přirozené. Ale tak jako má každý právo se svobodně vyjadřovat, mají jiní právo stavět se k jeho názorům kriticky. Obě práva musí přitom být v rovnováze a ani jedno z nich nesmí být nikomu upíráno.

Přičemž společnost, ve které je třeba zdůrazňovat něco tak evidentního a zřejmého, má podle mne vážný problém...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 14.4.2022 9:01 | karma článku: 47,37 | přečteno: 12368x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 28,19 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1233x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6712x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,11
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik