Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Spouštěčem inflace nebyl růst cen energií, ale Babišovo zběsilé rozhazování peněz za covidu. Peněz, které nebyly kryté žádnými statky. Na předvolebním mítinku se Babiš chlubil, že takto rozdal lidem 800 miliard Kč. To samo o sobě zvedá inflaci o 12-13 procent.

Zdražování čehokoliv není inflací, ale drahotou. Od inflace (nadbytek peněz v oběhu při nesnížené nabídce statků) se liší tím, že příčinou je náhlé snížení nabídky. V případě cen energií pak důvodem bylo postupné odstavování jaderných zdrojů v Německu (což výrazně snížilo exportní kapacitu Německa) a neplánované odstávky elektráren ve Francii (cca 40% jejich kapacity - vliv zanedbané údržby za covidu).

4 5
možnosti

A tuto variantu příčiny inflace vám poradil který myslitel ?

3 3
možnosti

...... hmmm,- tak podle čerstvý zprávy MV o extremismu ste typickej antisystémovej (zn. problémovej) jedinec, kerej tenhle společenskej svinčík a ekonomickej "odezdikezdimus" nepřičítá Putinovi s Babišem, nýbrž stávající, zcela neschopné, vládnoucí garnituře!,- ......... ale klíííd,- porád lepší figurovat na vnitru jako antysystémovej než v kolonce extremista,-žejo?!

0 0
možnosti
Foto

Rozumná diskuze bude až pod stejným blogem až na Neviditelném psu.

2 5
možnosti
Foto

Já myslela u Pepy Havránka

1 4
možnosti

Nedostatečná výrobní kapacita "stabilních" zdrojů elektické energie?

Nevím v jakém Matrixu žijete a skoro se bojím zeptat, co je ten stabilní zdroj ve vašem podání. Ale výrobních kapacit je v Evropě fakt dost. Že ve Francii není dost vody pro chlazení nebo Putin nedodává plyn, to jsou prostě okamžité problémy, které vznikají a je nutno je řešit (a řeší se).

Takže za rok se toho docela dost změnilo, je nějaký důvod, proč jste si toho neráčila všimnout?

2 3
možnosti

Plyn od Ruska nechceme sami. Tak laskavě nelžete.

2 0
možnosti
Foto

Podle ČNB a podle bankéřů byla inflace u nás způsobena ze 40 % růstem energií a ze 60 % růstem peněz v ekonomice způsobené tehdejší vládou v době zavřené ekonomiky v době Covidu. Ekonomika se otevřela a lidi začali nakupovat ba výroba nestačil. Došlo k ekonomickému jevu známého už od 19 století, a to k nerovnováze mezi poptávkou a nabídkou, a to hnalo ceny nahoru. Byli tací výrobci jako Agrofert, který hnal ceny nahoru nad rámec inflace. Třeba Lovochemie zemědělcům zvýšila ceny o 1 200 %. Také Agrofert měl v době inflace rekordní zisky. Podle ČNB příští rok klesne inflace na 2, 1 % a některé banky to odhadují pod 2 %. To je dnes vidět u nás na pečiv. Za 40 Kč původní ceny šlo dolu na 2, 90 Kč.

2 6
možnosti

A do které kategorie patří zboží (hliník, ocel) dovážené do ČR ze zahraničí? Zjistěte si, jak se u tohoto sortimentu zvedala cena už za Covidu.

2 0
možnosti
Foto

Po předčtení článku jsem pozbyl jistotu, kdo za všechno může, teprve v diskuzi se člověk dozví, že zaklínadlo jménem Babiš

5 0
možnosti
Foto

A přitom každý ví, že Kalousek Kalousek Kalousek

0 3
možnosti

Dotaz pro paní Jandovou:

Jak Babiš ovlivnil ceny potravin v Německu nebo třeba Švédsku. Samozřejmě nevíte že? A co ještě netušíte? Například to že závěry České zemědělské univerzity tak stvrzují poznatek zveřejněný na stránkách České národní banky, že loni dramaticky stoupl podíl marží a zisků (třeba právě řetězců) na celkovém výkonu české ekonomiky. Podstatnou složkou rapidní inflace tak v Česku loni byla nebývale rozbujelá takzvaná maržová inflace (neboli inflace zisků firem)

Přeloženo pro vás. Ne výrobce ale prodejce podstatně navýšil své zisky.

7 0
možnosti

Tady si dovolím zkopírovat moji odpověď paní Jandové, protože je už pod čarou a běžný čtenář ji neuvidí.

Tak jsem si pro zajímavost udělal tabulečku z odkazu, který rozhodně není probabišovský:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-hlasili-krachy-nakonec-vydelali-potravinari-a-zemedelci-hlasi-zisky-234937

Z toho je zřejmé, že zemědělci a potravináři mají obrovské zisky - představte si - někteří až skoro 13 miliard Kč / rok.

Když si dáte tabulku do excelu, tak zjistíte, že průměrný hrubý zisk činil v roce 2021 jen 3,4 % a v roce 2022 jen 4,85 %.

Jinými slovy z prodeje výrobků za 1 milion Kč jim zbylo jen 34 tisíc Kč, ev. 48 tis Kč v r. 2022.

Přičemž u běžné průmyslové výroby se zisk pohybuje mezi 5 - 10 %.

Takže tady se o nějaké nenažranosti nedá vůbec mluvit, zejména pokud to porovnáme se ziskem polostátního ČEZu, který ve svých statistikách vykazuje nikoliv hrubý, ale jen čistý zisk v r. 2021 4,35 % a v r. 2022 dokonce 27,97 % !!!!

Tak kdo tady škodí a má nepřiměřené zisky ? Jsou to potravináři, nebo samotný stát, který způsobuje záměrně tuto nezvladatelnou inflaci ?

3 0
možnosti

Spouštěčem byl nárůst cen energií z jejich nedostatku ale i nedostatku dalšího zboží kvůli výpadkům za covidu. Hlavní příčinou byl dlouhodobý "tisk" peněz v důsledku zadlužování, dřívějších nízkých sazeb a měnových intervencí za Rusnoka

1 2
možnosti
Foto

Přesně popsáno, dávám opět inteligentní karmu.

5 1
možnosti
Foto

Inteligentní karmu nemůže dát ani člověk inteligentní, pane Bárto. Karma je jenom jedna.

2 7
možnosti
Foto

No není, dokud výrobci potravin v čele s agrobaronem Babišem budou hnát bezdůvodně ceny potravin do nebeských výšin, tak to o moc lepší nebude. Ale co s tím dělat, když Babišovi to vyhovuje a vládě škodí.

1 9
možnosti
Foto

Třeba papriky za 120 Kč, jak to ten Babiš dělá?

8 1
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,64
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik