Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paní Lhotská, tentokrát jste namíchala typický kočičkopejskovský dort.

Elektromobily zas tak nové nejsou. To je pravda. Dokonce první automobil, který překonal rychlostní hranici 100 km/h byl elektromobil. Pak ho vytlačil spalovací motor, který je sice konstrukčně složitější, méně účinný, vyžadující práci v úzkém rozsahu otáček, ale který čerpá energii z celkem dostupné a energeticky bohaté substance, především z benzinu a nafty. Takže se na zhruba 100 let vývoj elektromobilu zastavil. A mezitím se u uživatelů spalovacích aut vyvinuly i určité návyky, které zvyšují bariéru mezi spalovacím a elektrickým autem. Proč je například nutno nabíjet v jednom autě stále stejné baterie? Proč nefungují výměnné dobíjecí stanice? Ačkoliv - i tato otázka už začíná být zbytečnou. Čínská automobilka NIO buduje síť výměnných stanic (které letos začala vyrábět v Maďarsku), takže přijedete s vybitými bateriemi k "pumpě" a oni Vám je za pár minut vymění za nabité. Sice na to jdou stejně blbě jako evropské automobilky, používají vlastní technologii a konektory, ale v principu to znamená, že si koupíte auto bez baterek, tedy za cca poloviční cenu, baterky neřešíte, ty si pronajímáte, a když auto doslouží, vyměníte auto.

Potíž je v tom, že tenhle princip lidé obtížně přijímají, protože mají strach, že dostanou špatné baterie... Že natankují špatný benzín nebo naftu, toho se nebojí?

O výhodách elektromobilů bych tady mohl psát ještě dlouho. Ale jako příklad to stačí.

Píšete, že pokrok je to, co přináší lidem užitek. Ale lidé zároveň nemají rádi změny. I vlak, a nakonec i ten spalovací motor, se prosazovali jen těžko. Vzpomeňme na člověka s praporkem, který musel v Anglii až do roku 1906 běhat před každým autem, aby upozorňoval lidi na blížící se nebezpečí řvoucí a kouřící smradlavé obludy...

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,70
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik