Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Tato vláda nemá intelektuálně na to, aby vypotila nějakou smysluplnou reformu čehokoli, natož důchodovou, tady bude mnohem lepší, když nebude dělat nic jako doposud a prostě to své volební období vysedí, to jí jde přímo skvěle, nakonec výsledky vidíme na cenách i inflaci dnes a denně a vláda monitoruje marže;-D.

11 8
možnosti
RC

A Babisova mela? Kdy ze Babis slibil vlastni duchodovou reformu? Nekdy v roce 2014, nebo 2015. A vysledek? NIC.

O intelektualni kapacite SPD nema cenu diskutovat vubec.

4 4
možnosti
JK

Napsat, že všechny předcházející pokusy o důchodovou reformu byly špatné a relativně správně vysvětlit proč, je sice hezké, ale k ničemu. Podle autorky reforma za vlády Petra Nečase řešila správné zadání, s čímž se dá souhlasit. Chybou oné (přijaté) reformy, rovněž podle autorky, byl prý fakt, že ji tehdejší koalice prosadila bez konsenzu s opozicí "na sílu". Jak by ale takový konsenzus se socialisty, populisty a komunisty měl vypadat? Tenkrát tyto síly odmítly takzvaný "druhý pilíř" a priori a dopředu avizovaly, že celou reformu ihned po vyhraných volbách zruší. Ve skutečnosti ani na okamžik neuvažovaly o tom, že by umožnily, aby si "budoucí důchodci" na své důchody střádali v nějakém zhodnocujícím se fondu, do kterého by nemohly hrabat "přerozdělovací" pracky. Je přece absurdní, aby "zodpovědná" opozice, která se následně stala vládnoucí koalicí, shodila pod stůl správnou reformu jen z ješitnosti, že s ní reformu nikdo dopředu neprojednal.

Jenže pro Sobotkovu vládu, která přišla po Nečasově, a hlavně pro následující Babišovu vládu bylo principiální záležitostí nepřipustit žádný "druhý pilíř" mimo její kontrolu. Jak by potom Babiš mohl plošně přidávat důchodcům, aby to pro naivní lidi vypadalo, že ty peníze dává jako by ze svého?

Takže je otázka, co má tato vláda, respektive ministr Jurečka v otázce důchodové reformy dělat? Představa, že ohledně reformy dosáhne konsenzu s ANO a SPD, které se jí snažily zatápět a potápět ji ještě dřív, než vůbec začala vládnout, je z žánru sci-fi. Především je však absurdní lámat hůl nad současnou snahou vlády o důchodovou reformu, když vládne necelé čtyři měsíce. Ovšem s podobnými kartami hraje autorka ráda.

10 6
možnosti
Foto

Pokud si autorka myslí, že na důchodové, případně zdravotnické, či školské reformě, by se mohla shodnout pravice s levicí, tak je velmi naivní. Navíc Babiš neměl zájem o žádné reformy, to by mu zkazilo image.:-)

7 9
možnosti
Foto

Je mi líto, ale ani vy si příliš dobrou známku, podle mne, nezasluhujete. Ani vy totiž nejdete úplně ke kořenovi, ale zabýváte se pouze financováním stávajícího systému, aniž byste se jakkoliv zabývala jeho funkcí a jiným možným řešením.

Už desetiletí jsou známy limity průběžného systému a správně konstatujete stále se zhoršující demografickou skladbou, nicméně se domnívám, že správná důchodová reforma musí začít hodnocením systému. Že bude problém hledat konsenzus nad prvky vlastní odpovědnosti je nabíledni, ale souvisí to i s dalšími oblastmi, např. zeštíhlováním státu. Dokud budou mandatorní výdaje tak masivní složkou státního rozpočtu, bude omezování státních zásahů stále jen snem.

8 2
možnosti
LV

Jenomže zdaleka největší částí mandatorních výdajů jsou důchody...

1 0
možnosti
MB

V prvé řadě zdůraznit, že Důchod není sociální dávka! Svého druhu jde o celoživotní spoření, k vytvoření zdroje. Jak jednotlivce, tak toho celonárodního. Teprve poté - je možno čerpat. To přitékající, nejsou odvody, jde o klasickou daň. Podobně, že vše co je přidáno mimo valorizační vzorec? - Je populismus. Konec pojmoslovným alibismům. Jistě, třeba na tom najít shodu. Jak? Když jde mnohde o motor % voleb ...

Začít o od základu - rodiny. Dát ji konečně řádný rámec. Umožnit dětem, mezigenerační solidaritu. Kdo jiný má své rodiče podporovat? Jejich výdaje, uznat, jako daňový odpočet. Pak to dává smysl. Ihned se vyřeší pojem - "Dobře vychovaného dítěte". Zřejmě to bude takové, které odvádí daně. Zase naopak - Sami rodičové očekávají, že dítě bude robit. Žasnu, kdy se do rodin valí státní prachy - Přitom, se žádný zpětný výstup systémově ani neočekává. Platí, že jde o jednocestný ventil. Kdo jej více otevře, pak je oblíbenější ...

Dřívější odchod náročnějších profesí? Políčko řešení pro zaměstnavatele a zaměstnance. Dohodli se, vykonávat těžší práci dobrovolně. Co s tím má většinová společnost společného. Proč doposud Důchodová reforma neexistuje? Nějaké Hnutí by ztratilo se téma. Muselo by přestat žvanit a snít. Muselo by skutečně něco odmakat ... :-)

+14/−1

doporučit

14.4.2022 4:41

reagovat

6 0
možnosti
Foto

Nevěřil bych, že Vám taky někdy dám karmu. Dnes ano.

1 0
možnosti
MB

Nevěřil bych, že Vám taky někdy dám plus. Dnes ano.

0 0
možnosti
JK

Když jednou okradete budoucnost, aby se přítomnost měla lépe, pak pro návrat do původního stavu musíte sebrat přítomnosti a vrátit to budoucnosti i s úrokem. To platí pro půjčky a úvěry, a to platí i pro důchody.

Když Oto von Bismarck vymyslel a prosadil průběžný důchodový systém byl za boha, okamžitě bylo peněz dost a vzhledem ke stabilně stoupající populaci jsme těžili z budoucnosti co to dalo. To je pryč, křivka se obrátila a budoucnost nás žádá o vrácení všeho i s úroky.

Narovnání důchodů tedy znamená zaplatit si vlastní důchod 2x + úroky, ze stejných peněz musíte uhradit průběžný systém, aby stávající důchodci nepokapali a zároveň si našetřit na důchod vlastní s tím, že část z těchto úspor sežere inflace, nemluvě o případně měně a krachu státu.

Žádná vláda není tak pevná, aby řekla lidem narovinu, že všichni daňoví poplatníci zaplatí důchody stávajícím důchodcům a navíc si musí našetřit na ty svoje, povinně všichni. Taková vláda končí už druhý den, vyhozená z oken.

Snad jediná možnost je zafinancovat to z konjunktury a inflace, tuhle jedinečnou možnost měla Babišova vláda, ta trestuhodně prožrala naši konjunkturu obdarováváním vlastních voličů, navíc zbytečně.

V krizi, kterou máme nyní na důchodovou reformu zapomeňme, není žádná možnost takovou ohromnou změnu zafinancovat.

Zvedání tohoto tématu nyní, je z ranku strašení lidí, důchodová reforma bude téma nejdříve cca 5 let po vyhrané válce proti Putinovi. Po prohrané válce nebude důchod žádný, konec důchodového systému: Vážení důchodci pokud Ukrajina s námi válku proti Putinovi prohraje, jste bez peněz. Ostatní snad něco seženou k snědku. Putin nás vycucne jak pavouk mouchu, v Rusku je hlad už teď. Konec a šmitec, šmytec, nebo snad smyčec?

7 0
možnosti
JK

Bismarckův průběžný důchodový systém fungoval především proto, že jej většina důchodců nevyužívala příliš dlouho, takže z něj moc neodčerpala. Pokud je však dnes celkem běžné, že důchodci čerpají důchody 20 i více let, to se pak těžko průběžně financuje, zatímco v dobách, kdy byla sedmdesátka požehnaný věk, to šlo v podstatě snadno. Jinak zejména s tím závěrem vašeho příspěvku souhlasím.

3 0
možnosti
Foto

Stát by měl přestat dělat čím dál tím víc starostlivější chůvu a občanům přenechat odpovědnost za své žití. Chceš se ve stáří flákat? Tak si na to od mládí šetři!

4 5
možnosti
JK

To jako okamžitě zarazit vyplácení důchodů? Nenašetřili si, tak ať se neflákají, že jo. ;-D

2 0
možnosti
Foto

Otázkou zůstává, proč na reformě penzí "pracuje" jako bývalý ministr zemědělství a civilním povoláním a VŠ vzděláním rostlinolékař, soukromý farmář, traktorista a kombajnér Marian Jurečka - nyní ministr práce a sociálních věcí?? Asi Fialova vláda chtěla mít v důchodové komisi zástupce prostého lidu...??;-(

17 4
možnosti
JK

Komunisti kritizují, že rozhodují osoby "z lidu" a babišovci, že mají "selský rozum". ;-D To mě vždy dostane, i když to není tak úplně pravda, že pane Šindelář, výňatek mála, co se hodí.

0 6
možnosti
LK

Hezky popsaný stav a historie. U reformy za vlády premiéra Nečase byly k tvorbě pozvány i strany opozice, ale zde došlo ke stejnému problému, který jste popsala u pokusu ministryně Maláčové, tj. že je nutno reformovat jak příjmovou tak výdajovou část, a proto se jednání přestaly účastnit.

Zasloužená karma R^

3 0
možnosti
JZ

Ač stoupenec vlády Petra Fialy, uděluji zaslouženou karmu. :-)R^Vláda Petra Nečase zaslouží jedničku za správné pochopení problému, pětku za komunikaci. Ministryně Maláčová pětku za provedení, jediný její nápad, jak dostat více peněz do systému byl, zvýšit odvody OSVČ. A ministr Jurečka by se měl poučit. Zvát do důchodové komise zástupce SPD, která navrhuje minimální důchod 15 000 Kč měsíčně, by asi nebylo přínosem, ovšem zástupci ANO by v ní být měli. Nejsme příznivec Babišova hnutí, ale důchodová reforma musí mít delší životnost než jedno volební období.

11 0
možnosti
JK

To teda nechápu, proč by pouze OSVČ měli uhradit celou důchodovou reformu? Jednak ani zabavení veškerého majetku všem OSVČ by na pokrytí nestačilo a nevím kdo z OSVČ by platil tak cca 3000 % daně, jo první splátka = exekuce veškerého majetku. ;-)

Politická shoda bude až v okamžiku, kdy už ani opozice nebude moci slíbit přidání na důchody, nebo vůbec nějaké důchody. Do té doby bude vždy opozice proti, takže vláda to protlačí zase jen svou většinou a pak nesmí hned padnout, aby se systém uchytil, pak už ho nikdo nezmění.

0 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 39,27
  • Průměrná čtenost 4952x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik